Efbet с 200лв. начален бонус Спорт и 1000лв Казино

История на сайта за залози Betfair – Как стартира и Как се разви през годините?

История на сайта за залози Betfair

Посети сайта на Бетфеър

Миналото на Betfair е богато и поучително и от него се учат всички замесени в букмейкърската индустрия. Преглеждайки историята на Betfair, виждаме редица агресивни ходове от страна на създателите на компанията, които промениха начина, по който света гледа на спортните залагания. Целият проект е едно голяма предизвикателство от самото си начало, което отвори очите на индустрията и промени зададения от десетилетия преди това формат на залозите.

Основателите

Основатели на компанията са британците Андрю Блек и Едуард Рей. Първоначално, те се включват в хазартната индустрия в ролата на играчи.

Блек значително време са занимава със залагания в Англия, което води до слабо представяне в университета и последващото му напускане. След като прекарва няколко години в препускане от една работа на друга, той започва да формулира идеята, която по-късно ще прерасне в Betfair.

Рей, от своя страна, завършва Оксфорд с диплома по инженерство, икономика и мениджмънт, преди да бъде назначен на позицията вицепрезидент на JP Morgan. Блек идва при него с идеята за борсата за залози в края на 90-те години и двамата решават да съберат капитал за своята предприемаческа дейност.

Какво е Betfair всъщност?

Betfair иска да премахне процеса по определяне на коефициентите от ръцете на букмейкъра и да даде тази функция на играчите. Теорията им е, че ако на хората им бъде позволено да определят собствени коефициенти на базата на своите познания в спорта, това ще доведе до повече бетинг опции и ще направи залозите по-привлекателни за по-широк кръг от спортни фенове.

За да реализират намеренията си, Рей и Блек създават Борса за залози Betfair.

Ранните години

След изграждането на борсата и измислянето на нейното име, Рей и Блек са готови да пуснат на пазара сайта си и те го правят през 2000 г.

Пред тях обаче изниква един сериозен проблем. Оказва се, че, докато се опитвали да съберат пари, мълвата за тяхната идея се е разчула и към момента, в който Betfair е готов да започне работа, на пазара вече го очакват няколко конкурентни фирми.

Въпреки това, те дават ход на платформата за залози и, въпреки натиска от конкуренцията, тяхната стартова кампания бележи сериозен успех. Сред хората се разпространява новината, че вече има нов модел, който е готов да детронира традиционните спортни залози.

Би било меко казано твърдението, че букмейкърите в Англия са недоволни от това ново явление. Те се възмущават и се борят открито срещу Betfair, но тяхното възмущение няма желания ефект, напротив. Колкото повече букитата се оплакват и се опитват да намерят пробойни в модела на борсата, толкова повече популярността на сайта се увеличава сред играчите.

През първите години бизнесът расте стремглаво, но същото важи и за основния им конкурент в борсовите спортни залози, наричащ се Flutter. Тъй като пазарът е нов и ключът към успеха е наличието на критична маса от клиенти, които предлагат и приемат залози, единственото логично решение е двата сайта да се обединят в един. Betfair, по-голямата компания от двете, решава да отдели част от капитала си, за да купи Flutter през януари 2002 г.

Борсата расте, макар и бавно

2002 и 2003 са страхотни години от PR гледна точка. Основателите получават индивидуални награди, а компанията е наградена с най-голямото бизнес отличие в Обединеното кралство.

Въпреки това, този успех не успява да се прехвърли на 100% в борсата. Въпреки целия този шум около идеята да извадим букмейкъра от уравнението, все още нивото на приеманите залози не е достатъчно високо.

Компанията обаче продължава да натиска здраво и през 2004 г. решава да добави нови продукти в микса. Първият от тях е покер сайт, който спомага за нов рязък скок в известността на компанията.

Години на големите ходове

2005 и 2006 г. са годините, в които операторът изведе плановете си на следващото ниво.

През 2005 г., Betfair стана спонсор на най-гледаното състезание с конни надбягвания, което даде на компанията страхотна глобална експозиция и направи Betfair залози на конни надбягвания водещо място за феновете на този вид залагания.

През 2006 г., компанията си осигури още повече спонсорски сделки, а през същата година тя пусна и първата си мобилна борса. Това бе един от първите сайтове изобщо, които предлагаха платформа специално за мобилни залози. И до днес създадените от Betfair приложения са сред най-високо оценяваните по света. През същата година стойността на компанията достигна 1,5 млрд. паунда.

През следващите години Рей и Блек използваха огромните приходи за закупуването на други компании като телевизионната мрежа за надбягвания TVG и компанията за рейсинг данни Timeform.

През 2010 г. операторът стартира на Лондонската фондова борса.

Откриване на раздел “Спорт“

Въпреки сериозният интерес към борсата, ръководството на компанията осъзнава, че все още има много залози, които са били публикувани на борсата, но никога не са били приети. След като изчисленията показват, че 30% от залозите остават непокрити, компанията решава да създаде традиционен букмейкър. Той не поставя въпроса като Спортна Борса или Спорт, а цели двата раздела да се допълват един с друг.

Времената се менят, както и Betfair

С все по-затягащите се законови нормативи около онлайн залозите и нарояването на стотици конкуренти на пазара, Бетфеър трябваше да направи някои важни промени през последните години.

За начало, преместването от Великобритания в Гибралтар значително намали плащаните данъци.

През 2015 г. дойде и може би най-голямата стъпка в развитието на компанията – обединението с Paddy Power. Сливането направи Paddy Power Betfair най-голямата гейминг компания по приходи в целия свят.