Вземи 200 лева бонус от Efbet

Проблем с Бетфеър? Научете всичко за Betfair Чат на Живо и другите канали за поддръжка на клиенти

Betfair канали за поддръжка на клиенти

Чат на живо със служител от Бетфеър

Комуникацията между букмейкър и играч е от съществено значение. Тя трябва да се осъществява по практичен и за двете страни начин, така че бързо да получите съдействие при всеки случай на необходимост.

В Betfair най-бързо съдействие ще получите, ако използвате чата на живо на български език, в който времето за реакция е до 60 секунди.

Без значение дали имате въпрос относно регистрацията на сметка, процедурата за Верифициране в Betfair, продуктите на компания, депозитите или нещо друго, до една минута ще сте получили консултация от професионалист.

Стартиране на Live Chat в Betfair

Малко бавно се достига до чата в Betfair, тъй като за него няма директна връзка от основните страници. Вместо това, трябва да отворите “Помощ“ страницата и на следващо място да изберете “Свържете се с нас“, където вече ще видите и бутон за чата.

От страницата “Помощ“ пък ще видите отговори на най-често срещаните въпроси на играчите, така че е много вероятно да не ви се наложи въобще да ползвате отдел “Поддръжка на клиенти“ в компанията, след като откриете там информацията, която ви интересува.

С какво могат да ви помогнат специалистите на Betfair?

При натискане на чат бутона първо ще видите падащо меню с възможните теми, които може би ще искате да обсъждате. Въпросите ви могат да са свързани с:

Разбира се, ако имате въпрос, свързан с нещо друго, и започнете чата с натискане върху произволна тема, едва ли любезните служители на английския оператор няма да ви обърнат внимание, но като цяло този списък с теми обхваща на практика почти всичко, свързано с Бетфеър.

За кои играчи е най-полезен Betfair Чат на живо?

Прочетете темите още веднъж и може би ще забележите, че това са основните неща, с които се затрудняват неопитните потребители. Именно те използват чата на живо най-често и за тях той е най-полезен (естествено, това не означава, че опитните играчи са имунизирани от проблеми или от неразбиране на нещо). Съветваме начинаещите играчи сред вас да избират букмейкъри, които разполагат с чат на живо и висококачествен отдел за поддръжка, какъвто е Betfair.

Други начини за получаване на помощ в Betfair

Освен споменатите често задавани въпроси при всяка една тема. страницата “Свържете се с нас“ ще ви представи и още два начина за комуникация, освен чата.

Първият от тях е телефонен разговор, където също стандартното време за отговор е една минута, стига линията да не е заета. Вторият допълнителен вариант e имейл комуникация, но там ще можете да очаквате отговор чак след 8 мача.

Обобщение

“Помощ“ страницата в Betfair предоставя всякакви начини за съдействие, сред които и най-удобният чат на живо. Те винаги ще са на ваше разположение. Разбира се, съветваме ви да не злоупотребявате с гостоприемството им, тъй като в букмейкъра залагат милиони играчи и трябва да уважавате право на всички да задават въпроси, вместо да занимавате служителите с щяло и нещяло.