Вземи 200 лева бонус от Efbet

Поддръжка на клиентите и Чат на Живо в Palms Bet

Поддръжка на клиентите и Чат на Живо в Palms Bet

Чат на живо със служител от PalmsBet

Която и посветена на Palms Bet статия в интернет пространството да отворите, навсякъде ще прочетете единодушното мнение, че това е едно от най-сериозните и най-престижни имена в българската букмейкърска индустрия. Към такава компания винаги има и големи очаквания и изисквания към поддръжката на клиенти, така че да може да се обслужва навременно и качествено голямата фен база. Така че нека да разгледаме какво предлага поддръжката.

Какво можете да очаквате от отдел Обслужване на клиенти в Palms Bet?

Нека да започнем с това, че обслужването се предлага 24/7, 365 дни в годината, което е много важно, защото ще можете да получите помощ и в почивните дни и нощните часове. Настоящите и бъдещите клиенти на компанията могат да отправят запитване по имейл, чат на живо или е-поща.

До всички тези методи имате възможност да достигнете през менюто “Помощ“, което ще видите след като скролнете до края на страницата на букмейкърския сайт.

Live чат на Palms Bet – най-бързият начин да разрешите проблемите си

Функцията на Palms Bet за чат на живо е единственият начин да стартирате моментално разговор с оператор на букмейкърската къща.

Когато кликнете върху “Чат“ от менюто на “Помощ“, директно ще се отвори чат клиент, от който на секундата можете да напишете съобщение.

Това ни харесва, когато направим сравнение с конкуренти на Палмс Бет, тъй като на повечето други места първо трябва да се попълни бланка, след това трябва да изчакате да се включи оператор към чата и чак тогава можете да изпратите съобщението си.

В българския букмейкър веднага имате възможност да изпратите съобщение и след средно около една минута ще ви бъде върнат отговор от оператор.

Друга подробност, която е необичайна за този букмейкър, е, че чатът не се отваря в нов прозорец, а просто на основната страница в долния ляв ъгъл изскача чат клиент.

Поддръжка по телефона на Palms Bet – добра алтернатива на чата на живо

Ако поради някаква причина нямате възможност да използвате чата на живо или просто предпочитате говоренето пред писането, най-удачната опция е заявката за телефонен разговор.

За целта натиснете върху “Заяви разговори попълнете вашето реално и потребителско име, телефонен номер, тема на въпроса и кратко обяснение на вашия проблем.

До няколко минути след изпращането на заявка за разговор ще получите обаждане от служител в колцентъра на компанията.

Сигурно ви прави впечатление, че в този букмейкър не е поставен телефонен номер, на който директно да се обадите, а вместо това букмейкърът е този, който се обажда.

Имейл обслужване

Палмс Бет предлага и трета опция – изпращане на съобщение през бутона “Електронна поща“, но не можем да открием много предимства на този метод пред останалите два.

Ако така или иначе ще пишете, а няма да се обаждате, много по-добре е да го направите през чата на живо, където отговор ще получите на момента.

Имейл обслужването може да бъде подходящо единствено в случаи, в които ви е важно да имате копие от отговорът, който ви е даден.

Обобщение

Поддръжката на клиенти в Palms Bet е много професионална и еднакво качествена при всеки един от трите метода за комуникация – единствената разлика е във времето за отговор, което почти винаги е най-кратко при чата на живо, следван от телефонния разговор. Начините за контакт са добре оптимизирани и спестяват на играчите някои ненужни детайли, които присъстват в други букмейкъри.