Залози на голове

99% от залагащите по целия свят поставят залози за голове в своите фишове. През последните години, този вид залози станаха по-разнообразни, целящи се в по-голям брой клиенти или с други думи – в повече пари. Някъде в последните години се появиха и т-нар. “специалисти в залозите на голове”, които смело твърдят, че всичко е ясно като бял ден за тях от гледна точка на целта на залаганията. Да, на някои от тях наистина им се получава, но по-голямата част от специалистите в залозите за голове имат своите възходи и падения и не са постигнали нищо специално в дългосрочен план.

По разбираеми причини е естествено трудно да си представим една универсална система за избор на мач, независимо на какво ще се залага на него – на резултат от мача, на броя на головете, на голмайсторите или на който и да е друг пазар. И все пак, можете да очаквате малко помощ от статистиката за това на кои мачове си струва да се залага и на кои не. Статистиката може да ви отговори и на въпроса защо си струва да се залага на тези мачове.

Както вече сте забелязали от заглавието, тази статия е ориентирана към залаганията за голове и най-правилния начин да се избират мачове в този пазар според нас. Нека да започнем с основата.

Без съмнение, най-правилният начин (и в същото време най-приятния) за избиране на мачове е като се доверявате на собствените си наблюдения и преценка. Нека да вземем за пример победата на Манчестър Сити срещу Уест Бромич Албиън в един от последните кръгове на последния сезон в Английската висша лига. Защитата на Сити е наистина колеблива през този сезон и лесно можехме да очакваме гол или два от Уест Бромич. От друга страна, “Гражданите” показват добро самообладания в атака, те са отборът с най-много вкарани голове през сезона в цялата Висша лига и като цяло са по-добрият отбор от съперника си в този конкретен мач, така че можехме спокойно да се доверим и на Сити да вкарат няколко гола. Така че бе напълно логично за много хора да се заложи за Над 2,5 гола в този сблъсък. Такива примери има безброй всяка седмица във футболния свят. А ако бяхте заложили и залогът случайно не беше излязъл, тогава щяхте да имате “извинение” пред съвестта си – своята лична оценка. Този начин на залагане със сигурност е най-добрият, но мислите ли, че един типстър може да има пряко впечатление върху всички първенства, предлагани от букмейкърите. Едва ли. Що се отнася до мачовете, върху които нямаме лични наблюдения, ни остават три опции – да ги пропуснем, да потърсим становището на някой друг или… да намерите жокер от всеобхватния океан на статистическата информация.

Най-вероятно по-голямата част от вас са се опитвали да намерят някаква логика, която може да ви покаже правилните мачове за игра и може би някои от вас са успели. Статистиките за среден брой голове на мач ни показват ни показват средно колко попадения на двубой са отбелязвани и допускани от дадения отбор. Логичен източник на информация за избиране на залог за голове още на пръв поглед. Ако видите, например, че отбор А е има средно по 3,12 гола на мач, а в същото време Отбор Б има средно по 2,71 гола в своите срещи, тогава изглежда напълно естествено да заложите за Над 2,5 гола в този сблъсък. Дори и ако само единият от отборите участва във високорезултатни мачове, редица залагащи са готови да рискуват парите си за Над 2,5 гола. Дотук добре, но достатъчно ли е да гледаме единствено тази статистика?

Няма никакво съмнение, че футболът се развива непрекъснато по отношение на тактики и в модерната версия на играта почти всеки мениджър има своите собствени тактики и философия. Подходът на повечето отбори в домакинските им двубои може да бъде напълно различен от подхода в мачовете им далеч от дома. Трябва да обръщате внимание на този факт, когато избирате залозите си за голове. Ето каква стратегия можете да използвате при избора си на залози за голове:

Преди всичко, трябва да си изберете лига, която е благодатна за залога, който искате да поставите (дивизии, в които се отбелязват малко голове за “ъндъри” и дивизии с висок среден брой на головете за “оувър” залози). Ето някои от тях по наши наблюдения – турската втора дивизия, първата дивизия на Сърбия, първата дивизия на Мароко, аржентинската Примера, френските Лига 1, Лига 2 и Национал дивизии са първенствата, в които най-често излизат залозите за Под 2,5 гола. От друга страна, Бундеслигата, Ередивизи, белгийските две най-горни дивизии и словенската първа дивизия са с висок среден брой на головете (някои други лиги също могат да бъдат добавени в този списък, разбира се). Наистина е важно да изберете правилната лига, защото всяка една от тях си има своя философия, следвана от отборите в нея. Няма да видите високи коефициенти за “Под 2,5 гола” в мароканското първенство, например, но пък вероятността да успех е висока.

Втората стъпка е да намерите класирането за домакинските и гостуващите двубои. След това трябва да погледнете към следното – средният брой на отбелязаните голове от домакина в мачовете им като домакин и средният брой на отбелязаните голове от госта в мачовете им като гост. Ако сумата на тези две числа не премине 2.0, значи имате мач с висока вероятност за Под 2,5 гола. Аналогично, ако сборът е 3.0 или по-голям, значи имаме мач с големи шансове за оувър.

Можем да заключим с това, че всеки един залагащ трябва да знае по нещо за отборите, на които има намерение да залага. Ако не знаете нищо за тях, трябва да отделите малко време и да проверите позициите им в класирането и резултатите в този и в предишния сезон. За по-задълбочено впечатление, можете да си съставите собствена статистика за представянето на отборите срещу тимовете от Топ 5, тези от средата на класирането и тези, които се борят за своето оцеляване.