Лоши залози

Всеки, който редовно залага на спорт, неизбежно ще му се случва да изпада в лоша серия от време на време. Дори и най-добрите типстъри в света се сблъскват с периоди, когато нищо не се случва, както те са очаквали, и имат чувството, че е невъзможно да познаят победителя. Това, което отличава най-добрите в занаята от останалите, е че те знаят как да се справят с тези лоши серии.

Има една поговорка, която казва, че това, което не те убива, те прави по-силен. Тази поговорка е изключително приложима по въпроса с лошите серии в спортните залагания. Не забравяйте, че макар и да можете да загубите пари от тези отрицателни серии, можете да спечелите два пъти по-ценен полезен опит, който да ви помогне да спечелите много повече в бъдеще.

Приемете, че губещите серии се случват

Първата стъпка да се подготвите за губещи серии е като приемете, че те ЩЕ се случат на вас. Ако мислите, че някак си магично ще ви подминат, тогава ще изпаднете в шок в даден момент. Имате много по-добър шанс да се справите с лошите серии, когато те не идват като изненада, така че е най-добре да не се самозалъгвате, че можете да ги избегнете.

Дефинирайте какво означава лоша серия за вас

Серия, която представлява изключително лоша поредица от загуби за един залагащ, може да бъде нищо повече от стандартна вариация за друг. Ето защо важна част от подготовката за лошите серии е да определите за себе си какво точно всъщност означава лоша серия.

Ако залагате предимно на аутсайдери на високи коефициенти, например, значи не би трябвало да се притеснявате при пет или шест поредни губещи залога. Ако залагате на фаворити с наистина ниски коефициенти обаче, тези пет или шест поредни неуспешни залога без съмнение могат да се считат за лоша серия.

В крайна сметка се свежда до вас да определите кога приемливите загуби се превръщат в лоша серия. Като общо правило, ако те започват да имат осезаемо въздействие върху банкрола ви, тогава е време да предприемете някакви действия.

Водете си точна статистика на залаганията

Ако сте се захванали сериозно със спортните залози, тогава воденето на точна статистика е абсолютно необходимо. Историята на предишните ви залози ще ви помогне с много аспекти на вашите залагания и е особено полезна, когато става въпрос за справяне с губещите серии.

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато вече сте установили, че се намирате в лоша серия, е да извършите анализ на вашите предишни залози. Този анализ може да ви помогне да определите какъв е проблемът и дали въобще има проблем, а това е очевидно невъзможно, ако не си водите подробна статистика на вашите по-стари залози.

Когато се стигне до самия анализ, трябва да подходите към него с чист ум. Не си мислете, че правите нещо нередно, тъй като е напълно възможно да правите всичко както трябва и просто да имате лош късмет. Също така обаче не бива автоматично да обвинявате лошия късмет. Може проблемът да се крие в това, че сте се захванали със стратегия, която не работи, или правите лоши решения.

Запазете контрол и обмислете своите опции

Ако трябва да се определи само едно нещо, което е най-важно при навлизане в лоша серия, е да продължите да поддържате вашата дисциплина. Много е лесно да позволите разочарованието да надделее във вас и да започнете да се опитвате да избивате загубите си с големи неоправдани залози, но това е твърде вероятно единствено да направи положението още по-лошо.

Ако имате проблем с откриването на причината за вашата губеща серия, тогава все пак ще трябва да запазите самообладание и да държите нещата под контрол. Единственият начин да обърнете развоя на мача е като вземате рационални решения и разгледате внимателно опциите си.

Вашата първа опция е да продължите да залагате по начина, по който сте го правели досега, с надеждата, че нещата ще се обърнат от само себе си, надявайки се, че причина за лошата серия е била липсата на късмет. Ако наистина мислите, че правите залозите си по правилния начин и просто Фортуна ви е обърнала гръб, то това е един разумен вариант и няма нищо лошо в него. В такъв случай би било добра идея обаче да намалите временно размера на вашите залози, за да намалите темпа на намаляването на банката, и все пак да си определите една точка, при която ще приемете, че нещата не вървят на добре и е време за смяна на стратегията.

Ако нещата наистина се преобърнат от само себе си, това е страхотно. Успяли сте да се измъкнете от лошата серия и, да се надяваме, сте предотвратили прекалено големите щети върху банката ви. Ако нещата не се оправят поради каквато и да е причината, значи е време да помислите отново.

В този момент има няколко неща, които можете да опитате. Можете да започнете да залагате на различен спорт или да започнете да използвате коренно различна стратегия. Не трябва да бъдете прекалено обезсърчени само защото един подход не работи добре, тъй като има повече от един начини да се правят пари от спортни залози. Винаги си струва да опитате късмета си с по-различен подход, ако все още имате доверие в уменията си за прогнозиране на спортни събития.

Друга опция е просто да си дадете почивка. Това ще ви даде време да помислите върху нещата, които може би сте правили неправилно, и върху това, което можете да направите в бъдеще, за да подобрите шансовете си за успех. Един продължителен период без залагания може да ви даде изцяло нов поглед към нещата и може да ви върне със свежи нови идеи, които ще работят добре за вас.

Крайният вариант е да се откажете напълно от спортните залагания. Спортните залози не са за всеки и, ако сте дали най-доброто от себе си и пак не се е получило, тогава няма нищо срамно да се откажете. Няма смисъл да продължавате да хвърляте пари на вятъра и това да ви кара само да се чувствате по-зле и по-зле.