Коефициенти

Спортните залози са начин, по който феновете на конкретен спорт могат да съчетаят своите познания за играта и хазартните си умения, за да правят пари от изхода на дадените спортни събития. В общия случай, като изключим борсите за залози, букмейкърите предлагат коефициенти, на които залагащите поставят своите залози.

Букмейкърите обикновено осигуряват достатъчно залози на всички възможни резултати от срещата. Те правят това не само за удобство на клиентите си, но и в свой собствен интерес – за да изравнят риска, който поемат. Букмейкърите правят своята печалба като събират процент от залозите, тоест ако заложите еднаква сума на двата възможни изхода от един баскетболен мач с равни шансове за победа – победа за домакина и победа за госта- който и от тях да излезе, във всеки случай ще спечелите по-малко от общия размер на залозите. Има различни начини, чрез които се изразяват коефициентите. Най-често срещаните са американските коефициенти, десетичните коефициенти и дробните коефициенти, като повечето букмейкъри ви предлагат възможност да избирате в какъв формат да се показват коефициентите.

Десетични коефициенти

Тази система е предпочитана от букмейкърите в Европа и сред европейските залагащи. При тази система, коефициентите се представят като число, което представлява числото, по което ще се умножи заложената сума.

Това е може би най-простата за използване система. Ако заложите на коефициент 2.50 даден тим да спечели и залогът ви е 100 лв., ще получите 2,5 пъти 100 лв. или 250 лв. в случая. Разбира се, тъй като залагащият винаги трябва да получи повече, отколкото е заложил, коефициентите при тази система са винаги по-високи от 1. В противен случай, залагащият щеше да остане с по-малко пари от заложените.

Американски коефициенти

Един от начините, чрез които букмейкърите представят коефициентите, представлява поставяне на знак плюс или минус пред дадено число. Това са американските коефициенти. При тях, когато знак минус предхожда числото, то показва колко пари трябва да се заложат на отбор или състезател, за да се спечелят 100 единици. Обикновено това число е по-голямо от 100 и показва, че отборът или състезателят е фаворит или се очаква да спечели.

От друга страна, букмейкърите поставят знак плюс пред число, за да посочат сумата, която залагащият ще спечели, ако заложи 100 единици на отбора или състезателя, който е аутсайдер. И в двата случая, поставилият печеливш залог получава не само не само сумата от коефициента, но и поставения залог. Ако играч заложи 115 лв. на -115 коефициент, той ще спечели 215 лв.

Дробни коефициенти

Букмейкърите в Англия се придържат към представянето на коефициентите като дробни числа. Те са написани като 6/5 или шест пети и така нататък. При този вид коефициенти, първото число е сумата, която може да бъде спечелена, ако заложената сума е равна на второто число. Например, когато предлаганият коефициент е 9/4, залагащият трябва да постави залог от 4 лв., за да получи 9 лв., ако залогът му излезе. Тези 9 лв. представляват чистата печалба. Букмейкърът трябва да плати 9 лв. плюс 4 лв, което прави 13 лв. Това е така, защото букмейкърът трябва да върне заложената сума заедно със спечелената, показана в коефициента.

Хендикап

Спортните залагания могат да се осъществяват на различни видове игри. Когато играта включва резултат, играчът може да заложи не само кой отбор ще спечели, но и на това с каква разлика ще спечели той. Тези залози се наричат залози с хендикап. Букмейкърите обявяват хендикапа като плюс или минус число. Например, когато хендикапът за един отбор в баскетболен мач е -9, това означава, че за да спечелите залога вашият отбор трябва да победи с 10 или повече точки разлика, за да спечелите пари. Ако вашият отбор победи с 5 точки преднина, вашият залог е неуспешен.

И обратното – ако заложите за един отбор при хендикап +9, то залогът ви ще е успешен, стига вашият отбор да не загуби с 9 или повече точки разлика.

Под/Над залози

Друг основен вариант за спортни залози са залозите, наречени Под/Над. Отново, този тип залози могат да бъдат прилагани само когато някакъв резултат е замесен в играта. В такива случаи, залагащият може да залага на общия брой точки/голове, независимо от това кой от двата отбора ги вкарва. Например, при залог за над 150 точки в баскетболен мач, вашият залог ще излезне, ако двата отбора събирателно успеят да отбележат над 150 точки. По подобен начин, залог за под 2,5 гола във футболен мач излиза, когато в мача се отбележат нула, един или два гола.

Отделно от тези основни коефициенти, залагащите могат също да залагат на отделните фази на играта, като например кой играч колко точки ще отбележи в някоя фаза на играта, общият брой на картоните във футболен мач, общият брой на головете, които ще отбележи само единия отбор и т.н. Списъкът е практически безкраен.