Губещите залагащи

Бъдете умни. Опитайте се да елиминирате поне по-голямата част от тези навици на губещите залагащи, за да не се превърнете в един от тях.

1 – Липса на ясни цели

Какви са вашите цели в спортните залози? Напълно приемливо е ако целите ви са просто да се забавлявате, докато гледате мачовете. Няма проблем, ако целта ви е да направите игрите по-интересни и забавни.

Но сигурно ще се съгласите с нашето мнение, че печеленето прави играта в букмейкърските къщи още по-забавна. Колкото повече печелите, толкова по-приятно ще ви бъде да залагате. И когато казваме печелене, имаме предвид излизането на печалба в дългосрочен план.

Не можете да си поставяте цели, ако не си водите статистика на направените залози и резултатът от тях. Всъщност, можете, но какъв ще е смисълът? Няма да знаете дали сте постигнали целите си.

Знаете ли колко пари сте спечелили или загубили през миналата седмица, миналия месец или миналата година? Ако не знаете, вашата първа цел е ясна:

Започнете да си водите подробни записки на залозите.

След като направите това, ще можете да започнете и да анализирате процента си на печалба.

Ако искате да подходите по-професионално към залозите, трябва да започнете да пресмятате вашата възвращаемост на инвестицията (ROI). Това е общата сума на печалбите в съотношение с общата сума на заложените пари.

Пример – ако сте заложили общо 1 100 лв. за определен период от време и сте на печалба от 290 лв. от тези залози, вашият ROI ще представлява 1 100:290 = 0,26. Превръщаме в процент и получаваме 26% ROI.

Трябва да имате поставена цел за определена възвращаемост на инвестицията, която искате да постигнете. Имайте предвид, че 26% ROI е много труден за постигане, така че е добре в началото целта ви да е доста по-ниска.

2 – Не правят никакви проучвания

Повечето губещи играчи просто залагат за любимия си отбор, независимо срещу кой играят. Те не се интересуват дали любимият им отбор е фаворит или аутсайдер, те просто искат да заложат за него.

Това определено не е ефективен подход в спортните залагания. В действителност, това е гарантирано губещ подход в дългосрочен план.

Не бъдете като тези играчи. Трябва да правите анализ и проучване за всяка игра, на която имате намерение да заложите.

3 – Не търсят най-добрите коефициенти

Има голямо значение на какъв коефициент поставяте залозите си. Едно е да трябва да заложиш 105 лв, за да спечелиш 100 лв, съвсем друго е да трябва да заложиш 120 лв., за да спечелиш същата сума. Просто при губещ залог ще сте загубили с 15 лв. по-малко.

4 – Не управляват банката си ефективно

Не можете да намерите нищо сигурно в спортните залагания. Късметът винаги играе своята роля. Ако поставите цялата си банка на риск – или прекалено голяма част от нея – ще бъдете в ръцете на милостта на късмета.

Ето един пример:

Имате банка от 1 000 лв. Смятате, че аутсайдерът има 65% шанс да победи в предстоящия мач. Доста висок процент като за аутсайдер, но да го приемем като такъв.

Залагате 500 лв. на този мач.

В 35% от времето, ще загубите половината си банка. Това ще лимитира сериозно размера на бъдещите ви залози.

Трябва да сте сигурни, че имате солидна банка, която да устои на неизбежните загуби заради лош късмет.

Консервативният подход в спортните залози гласи, че трябва да залагате между 1% и 3% от банката си на всеки един залог.

Това ще ви предпази от бърз банкрут. Без значение колко голяма е вероятността за успех, рискувайки голяма част от своя банкрол вече сте с единия крак извън играта.

5 – Преследване на загубите

Използвайки горния пример, да кажем, че сте загубили този залог от 500 лв. и сте преценили, че най-доброто нещо, което можете да направите, е да си върнете загубените пари по най-бързия начин.

Преследването на загубите е още един бърз начин да стигнете до фалита. Прекомерните залози с цел да избият предишните загуби могат да проработят веднъж или два пъти, но рано или късно ще доведат до профукване на всичките ви пари. Още по-лошо става, когато някой, под действието на негативните емоции, реши, че трябва да избие загубите си с пари, които въобще не са били предвидени за спортни залози и така в крайна сметка да се окаже с празен джоб.

6 – Следване на тълпата

Тълпата почти винаги върви в грешната посока. По-скоро трябва да използвате всеки шанс да заложите против тълпата. Ако веднъж придобиете този навик, можете да се превърнете в много успешен играч. Трудно е обаче от чисто психологическа гледна точка да заложиш за нещо, докато всички останали са заложили за точно обратното.

Често се случва хората масово да започнат да залагат за фаворита в някой мач. Това води до срив на коефициента за фаворита и покачване на ставката за аутсайдера. По този начин, в залога за аутсайдера се съдържа много придобита стойност, от която можете да се възползвате.

7 – Правене на твърде много залози

Ефективните играчи залагат само когато са намерили стойност в залога. Ако залогът не разполага с положителна очаквана стойност (+EV), те просто стоят далеч от него. Това означава, че в някои седмици ще пускате повече залози, отколкото в други.

Помислете си за покера. Играчите, които фолдват слабите си ръце, печелят пари. Пропускането на “слабите” залози е като фолдването на лошите ръце в покера.

Някои залагащи просто обичат да имат много пари в действие. Но е по-добре да увеличите размера на залозите на по-малко залози, за да имате повече пари в действие, ако това е вашето желание.

Например, открили сте тази седмица само три ситуации, за които чувствате, че са добри възможности, но обикновено сте свикнали да залагате на между 6 и 8 игри по 100 лв. на игра. В тази ситуация, по-добре да заложите по 30 лв. на всяка от тези три игри, отколкото да търсите още 3-5 игри, за които не сте сигурни.

Заключение

По дефиниция, ефективният залагащ е този, който постига целите си. Не можете да бъдете ефективни, ако не разполагате с цели. И не можете да бъдете ефективни, ако не си водите статистика, за да знаете дали сте ефективни.

За да вземате умни решения, трябва да правите анализ на игрите и отборите. Трябва да управлявате банката си ефективно. Трябва да избегнете изкушението на “избиването” на загубените залози.

Ефективните залагащи често играят против мнението на обществото. Те избягват лошите ситуации и не поставят твърде много залози без смисъл.

Можете да бъдете печеливши играчи. Започнете с елиминирането на тези навици на крайно неефективните залагащи.