Колко трябва да залагате на спортните събития

Банкрол контрол

Вземането на решение колко трябва да заложите на едно спортно събитие зависи от редица променливи.

Ако приемате своя банкрол за спортни залози просто като още едно перо в бюджета, то няма правилен или грешен отговор на този въпрос.

Колко трябва да харчи човек за хранителни стоки? Това зависи от броя на членовете в семейството му, както и от много други най-различни фактори. Същото е и положението при определянето на бюджета за хазарт.

Вместо да ви насочвам към една философия по отношение на големината на залозите, ще ви споделя три различни начина за решаване на този въпрос и ще ви позволя да направите своето собствено информирано решение.

За да станат нещата по-интересни, ще напиша тези три подхода от гледната точка на човек, защитаващ своя метод за определяне на размера на залозите.

Перспектива на фeна

Да бъдеш фен означава да бъдеш верен на своя отбор, независимо от превратностите, през които той минава. Да бъдеш фен означава сляпа всеотдайност, сляпо доверие и сляпа вярност.

Истинските фен групи са много подобни на участие в организирана религия. Аз съм от типа фенове, които носят винаги екип на любимия си отбор, колата ми е оцветена с цветовете му, имам дебитна карта с брандирано логото на отбора и съм твърдо убеден, че всички останали отбори са просто едни загубеняци.

Когато залагам на спортни залози, аз го правя единствено от гледната точка на любовта към любимия отбор. Това означава, че не се интересувам от неща като защита на банката или банкрол мениджмънт. Когато моите любими футболисти са на терена, аз винаги ще залагам на тях толкова много, колкото мога да си позволя към момента на залога. Аз ще правя това независимо от неща като контузии, предишна история на мачовете с противника, контекст на двубоя, време или какъвто и да е друг фактор.

В по-голямата част от случаите, аз съм губещ играч в спортните залагания. Да бъдеш истински фен означава да правиш жертви – не бих могъл да изневеря на любимия си отбор, само за да направя печеливш залог.

Мисля, че всеки трябва да бъде фен като мен. Защо?

Защото спортните събития ще бъдат много по-интересни за гледане и залагането много по-забавно, ако всеки просто залага за любимия си отбор. Със сигурност съм загубил доста пари от залози за моите момчета, но не съжалявам за това.

Перспектива на напредналия играч

Да бъдеш напреднал играч в букмейкърските къщи означава да мислиш за залаганията като за една обикновена инвестиция.

Напредналите залагащи идват във всички форми и размери – някои от тях са агресивни, други са по-консервативни. Независимо какъв точно напреднал залагащ сте, важното е да приемате хобито си на сериозно.

Определянето на размера на единичния залог е много важен момент от успеха на напредналия залагащ. След много четене и анализи, реших да огранича всичките си залози до максимум 1 процент от общата ми банка.

Избрах това число, защото то е достатъчно ниско, за да имам възможност за случайни 2% или дори 3% залози, когато се открива добра възможност.

Предполагам, че това ме определя като консервативен играч. Знам много професионални залагащи, които бих нарекъл твърде агресивни – момчета, които залагат редовно 3 процента или по-голяма част от своята банка на всяка своя прогноза. Но аз знам, че при такива големи залози губещите серии биха били фатални за моя инвестиционен капитал и след това не бих могъл да възстановя загубите без голяма доза късмет.

Всичко се свежда до това какъв резултат търсиш и до каква степен банката ти може да издържи.

Правилното изследване е голяма част от моята философия за определяне на размера на залога, защото когато анализа ми на даден двубой покаже, че той е идеален за залог, тогава мога да си позволя да удвоя или дори утроя стандартния размер.

Без достатъчно солидна обосновка, вероятно просто ще се придържам към базовата стратегия за залози в размер на един процент от цялостната ми инвестиция.

Смятам, че всеки трябва да следва моя подход. Защо?

Защото по този начин залагам от десетилетие без да съм загубил банката си. Дори и в годините, когато успеваемостта ми беше под 50 процента, моят финансов план защити банката ми.

Перспектива на любителя на риска

Да бъдеш любител на риска означава да си готов да рискуваш малка сума пари за перспективата за голяма победа. Това означава да сливаш традиционните разбирания за банкрол мениджмънт на напредналия залагащ и любовта към авантюрата на обикновения фен.

В началото на сезона, аз определям една сума пари, която съм напълно готов да загубя. В края на краищата, трябва да бъдеш готов на повече рискове, за да успееш в този живот, нали?

Смятам, че всеки трябва да бъде като мен. Защо?

Защото тези, които залагат със сърцето си, губят твърде много пари, а тези, които залагат с главата си, не могат да се насладят на цялата тръпка от спортните залагания. Така че, стига рисковите залози да не стават ежедневие и винаги да поглеждаш към наличните си средства преди да направиш по-смел залог, ще можеш да се наслаждаваш на красотата на спортните залози, независимо от победите и загубите.