Залозите на полувреме

Залози на полувреме в един футболен мач или в каквото и да било спортно събитие са много ценна и в същото време твърде често подценявана опция пред залагащите. Само си помислете върху тази гледна точка – преди да правите залог за един мач да можете да гледате как играят двата отбора в половината от играта. Щеше да е хубаво, нали? Всъщност, можете да използвате този лукс, само че като поставяте залози на почивката на мача. Това, което се е случило през първата част, не е задължително индикатор за това какво ще се случи до последния съдийски сигнал, но има много аспекти, които могат да ви помогнат в предположението, като например темпо и ниво на игра, здравословно състояние на играчите, условия и така нататък. Когато използвате правилно тази събрана информация, можете да си спечелите огромно предимство пред букмейкъра.

Без съмнение трябва да се отнасяте към залозите на полувреме (или техния еквивалент за спортовете, в които играта не е разделена на две половини) различно за всеки различен спорт. Има все пак някои общи правила и съображения, които са съвместими с всички видове спорт. Ето един поглед към десет неща, които трябва да вземете предвид при залозите си на полувреме.

Развой на мача – Развива ли се мачът според очакванията в смисъл на спокойна атмосфера или скандалите и нервните ситуации преобладават в него? Колкото по-естествен изглежда един мач, толкова по-голямо предимство има отборът с по-високо ниво на умения. От друга страна, когато двата отбора са видимо изнервени, мачът става непредвидим и всичко може да се случи.

Темпо на игра – Не е необичайно да видите два отбора, които предпочитат мачовете им да се провеждат при напълно различно темпо на игра. Обикновено единият отбор успява да наложи предпочитаното от него темпо на игра – или поне има по-голямо влияние върху него от съперника. Отборът, който е в състояние да наложи темпото на игра, ще има огромно предимство и се превръща в голям фаворит за спечелването на мача, тъй като се чувства много по-удобно, а противникът му излиза извън комфортната си зона.

Време и условия – Ако става въпрос за спорт на открито, времето може да има голямо влияние върху развоя на играта – особено ако времето е екстремно и единият отбор може да се приспособи по-добре към него. Когато, например, на един испански отбор му се наложи да гостува в Русия през зимата, твърде вероятно е да не успее да се справи по-най-добрия начин при големия студ там. Това можете да го видите и преди началото на мача, но когато изведнъж завали силен дъжд и направи терена кална нива, по-силният и по-техничният отбор губи предимството си пред по-слабия, а вероятността за висок брой на головете рязко намалява.

Кой отбор доминира – Всеки един от двата отбора ще е имал своите силни и своите слаби моменти в течението на първото полувреме, но когато погледнете цялостно на нещата ще можете да видите дали двата тима са били сравнително равностойни или единият от тях очевидно е играл по-добре и е доминирал на терена.

Има ли все още живот в губещия отбор? – Понякога отборът, който изостава в резултата, изглежда отвсякъде се е предал и няма търпение да чуе последния съдийски сигнал и агонията му да свърши. Друг път обаче губещият отбор не се е отказал да преследва нещо повече от този мач и не се вижда причина защо да не навакса изоставането си.

Как отборите обикновено се адаптират? – Някои отбори и треньори са много добри в откриването на нещата, които трябва да започнат да правят по-добре, за да постигнат по-добър резултат през втората половина. Други отбори рядко успяват да се адаптират към мача на полувремето и обикновено се представят по-зле през втората част. Има много фактори, които могат да окажат влияние на това – възраст и зрелост на отбора, калибър на треньора, стил на игра и така нататък. Като погледнете как отборите са успявали да се приспособят към условията на мачовете в миналото, можете да направите предположение с голяма доза сигурност дали ще успеят да се адаптират и сега. Ако един отбор е много по-добър в адаптацията, той има голямо предимство в късните етапи на мача. Как да разберете дали даден отбор е добър в това? Просто вижте дали се е представял по-успешно във втората половина в предишните си мачове.

Има ли индивидуален сблъсък, който прави разликата? Ще продължи ли да я прави? – Доста често една игра отива в едната или другата посока, само защото в един или два индивидуални сблъсъка на терена отиват изцяло в полза на единия отбор. Във футбола това може да бъде ляв бек, който по никакъв начин не може да се справи с дясното крило на противника. Ако една такава малка битка е направила разликата до момента, вашата задача е да предположите правилно дали ситуацията ще продължи да е същата и през втората част.

Контузии – Това няма смисъл да го коментираме – естествено, всички случили се през първото полувреме контузии имат голямо влияние върху това, което ще се случва през втората половина.

Картони – Ако няколко играчи от единия отбор са получили жълти картони през първото полувреме, това увеличава възможността да видим червен картон през втората част, а дори и да не видим тези играчи определено ще бъдат доста по-предпазливи. Ако има червен картон е очевидно, че противниковият отбор печели огромно предимство, но червените картони винаги са добре отразени с корекция на коефициентите, докато жълтите картони рядко оказват влияние на коефициентите, докато имат такова в развоя на играта.

Какво мислят хората? – Това е важен фактор във всеки залог, който правите, така че очевидно има своето място и при залозите ви на полувремето. Масовият играч няма да бъде особено задълбочен в анализа си на случващото се в мача на полувремето. Средностатистическият играч придава прекалено голямо значение на някои неща, които са се случили, докато пренебрегва други, които могат да бъдат също толкова важни, а защо не и още по-важни. Дори и на полувремето, те продължават да обръщат голямо внимание на репутацията на двата отбора и на очакванията за двубоя преди началото му. Тъй като съставителите на коефициентите не могат да отделят много време за корекция на коефициентите, те го правят почти изцяло на база на залозите на играчите. Това може да създаде много възможности пред вас за извличане на стойност от даден мач, ако обществото не разполага с точен прочит над играта.