Залог за аутсайдера

Много от залагащите – повечето от тях дори – не обичат да залагат за победа на големите аутсайдери в в един мач. Те свързват задължително големите потенциални печалби с високо равнище на риск и нисък шанс за успех и обикновено търсят късмета си другаде – най-често при големите фаворити. В много случаи, този начин на мислене има логика – обикновено има достатъчно добри причини защо един отбор е бил определен като голям аутсайдер от букмейкърите с много малък шанс за победа в играта. Понякога обаче игнорирането на тези пълни аутсайдери означава, че просто се отказвате от една сериозна потенциална победа

Силата на големите аутсайдери е лесно да бъде разбрана – при тях печалбите са толкова добри, че не трябва да печелите толкова често, за да бъдете на печалба. Един аутсайдер при коефициент 3.00, което всъщност не е толкова тежък аутсайдер, ще трябва да печели за вас само в една трета от времето, за да не сте на загуба. А ако коефициентът е 4.00, имате нужда от само 25 процента успеваемост. Проблемът е, че тези отбори не са в състояние да печелят достатъчно често, за да се създава печалба, така че е много вероятно бавно да фалирате, ако залагате на произволни мачове с висок коефициент. Заради това, номерът е да можете да направите правилната преценка кога залагането за тежък аутсайдер е обосновано и кога не. Ето три ситуации, при които тежките аутсайдери могат да бъдат много добра възможност за залог.

Надценени фаворити – Аутсайдерите са привлекателни заради по-голямата стойност, която предлагат те – с други думи, колкото по-голяма е разликата шансът за спечелване и риска, който неизбежно се поема, толкова по-добър е залогът. Един от най-добрите начини да се намери стойност е когато залагащите по една или друга причина не залагат за този отбор. При аутсайдерите, това се случва най-често, когато фаворитът получава по-голяма внимание, отколкото заслужава. Пример за такава ситуация е когато един от грандовете в дадено първенство се изправя срещу някой не толкова силен тим в исторически план. Грандът може да се намира в много слаба форма, докато другият отбор да играе много по-силно напоследък, но това няма да спре повечето залагащи да инвестират парите си на гранда. Това, разбира се, не означава, че ви съветваме да залагате на сляпо за аутсайдера всеки път, когато останалите залагащи се втурнат ентусиазирано да залагат за фаворита. Но това, в което може да сте сигурни, е, че букмейкърите ще коригират коефициентите си в зависимост от това накъде се насочват парите на обществеността, за да направят по този начин фаворита по-малко атрактивен и да минимизират риска, който поемат. Когато коефициентът се срине надолу, това означава, че ставката за аутсайдера ще се вдигне до ниво, което е по-високо от реалните шансове на отбора за победа, т.е. в залога вече има добра стойност. Това е може би най-добрият пример за случай, в който определено си заслужава да се потърси успеха на по-малко популярния отбор. Повечето залагащи, най-вече новобранците и залагащите за удоволствие, са свикнали да залагат за името на един отбор, без да правят какъвто и да било анализ. Видят ли, че Манчестър Юнайтед играе срещу Евертън, например, не просто очакват Манчестър да спечелят, дори и Евертън да е пред тях в класирането и да се намира в по-добра форма. Не забравяйте, че коефициентите се съставят предимно на база на публичното възприятие за предстоящия мач. Букмейкърите съставят коефициентите си по начин, че по възможност накрая да трябва да изплатят общо една сума пари, независимо кой от крайните изходи се окаже печеливш. Това им гарантира печалба. Ако при излизането на един залог, например победа на Манчестър Юнайтед, им се наложи да изплатят по-голяма обща сума на печалби, отколкото е общата сума на заложените пари, това ги поставя под заплахата да реализират загуба. Това от своя страна ги кара да намаляват коефициента за по-популярния сред феновете отбор до степен, при която се изравнят заложените пари. А от това трябва да се възползвате вие.

По-силният съперник е удобен на по-слабия – Понякога единият отбор е по-силен от другия, намира се по-предно място в класирането, в по-добра форма е и т.н. Но има много примери за отбори, които по принцип се представят по-силно от предстоящия си съперник, но точно срещу него изпитват сериозни затруднения. Всеки голям отбор си има някой съперник или треньор, който им е като черна котка. Например, някои отбори успяват доста добре да се представят срещу по-силни от тях съперници, когато са в ролята предимно да се защитават, но когато срещу тях излезе отбор от по-ниско ниво, който играе защитно, те трудно намират начин да пробият такъв съперник. Позовавайки се отново на горната точка – дори и букмейкърът да е отчел това, масовият залагащ не обръща толкова внимание на тези неща и букмейкърът е принуден отново да предложи по-добър коефициент за аутсайдера, отколкото реално би трябвало да бъде той.

Разлика в мотивацията – Ако в един мач има голям фаворит и ако и двата отбора играят на върха на възможностите си, много е вероятно фаворитът да спечели. Ако гледате по-често мачове обаче, сигурно вече много добре знаете, че отборите понякога не играят дори и близко до най-доброто си ниво. Понякога тези мачове идват като тотална изненада – неприятна изненада, ако сте заложили за отбора, представящ се под възможностите си. В други случаи обаче е възможно да направите предположение още преди началото на играта, че единият отбор ще бъде значително по-мотивиран от другия. Най-чест пример за това е в края на сезона, когато фаворитът вече си е осигурил титлата или мястото си в евротурнирите. Те определено ще бъдат определени като фаворити – вероятно и като големи фаворити – ако играят с отбор от долната половина на класирането. Да, само че отборът от долната половина може да се нуждае отчаяно от точки в битката си за оцеляване и да даде всичко от себе си за победата, докато фаворитът е много вероятно да излезе на терена с резервите си. Ако следите отблизо футболните първенства, сигурно сте забелязали колко често се случва в последните кръгове от сезона да стават изненади. Това отново означава, че стойността отива в залога за аутсайдера.