Залози за стойност

Залозите за стойност представляват сравнително нова концепция в спортните залози, която се основава на предположението, че някои отбори са надценени или подценени от букмейкърите. Винаги е имало много спорове между поддръжниците и противниците на тази концепция. Едната страна казва, че от залагането на несправедливи коефициенти могат да се печелят много пари. Другата страна иронично заявява, че човешкият мозък не е суперкомпютър и не може да направи разлика между 65% и 70% вероятност за спечелване. И така, коя група е права?

Какво представлява концепцията?

За да разберете концепцията за залозите на стойност, първо трябва да разберете как залаганията работят като цяло. Може би най-добрият пример за обяснение е хвърлянето на монета. Там винаги има само два възможни изхода – ези и тура. Вероятността и за двете е 2.00. Превръщайки това в коефициенти, получаваме 2.00. Сигурно сега си представяте как две момчета правят залагане онлайн на монетата и единият удвоява залога си, а другият губи своя? Е, нещата не стават точно така при букмейкърите. В този случай букмейкърът няма да получи нищо, а неговото съществуване се основава на печалбата. Така че те няма да ви предложат по 2.00 коефициент за двете страни на монетата, а по 1.90, например. При залози от 50 лв., победителят ще получи 95 лв., а букмейкърът си осигурява гарантирана печалба от 5 лв. Ако не се интересувате от тази разлика от 0.05 в коефициента, в дългосрочен план ще загубите хиляди левове в полза на букмейкъра. Капка по капка, вир става!

Как работи концепцията в реалността?

Нека сега да се върнем към истинските залози. Какво става при баскетболните спред залагания (или азиатския хендикап във футбола), при които също има само два възможни изхода? Букмейкърите наемат най-добрите експерти, за да направят баскетболна оферта, която дава равни шансове на двата отбора по 50%. Експертите преценяват, че при -4,5 хендикап за отбор А, шансовете на двата отбора са напълно равни. Справедливият коефициент трябва да бъде 2.00, но в действителност букмейкърите предлагат 1.85-1.95. Ако решите да пробвате късмета си един уикенд в тази ситуация, не е голям проблем. Но ако се занимавате със залози от години, вероятно ще бъдете шокирани колко много пари сте пропиляли, понеже не сте обръщали внимание на тази разлика от пет стотни. На пазара на спортните залози, над 90% от залагащите губят своите пари и само малка част печелят в дългосрочен план. Тази малка част е съставена от тези играчи, които (случайно или не) успяват да намерят залози, чиито коефициенти са по-големи от справедливия коефициент.

Погледжайки към стандартните 1Х2 залози, ако определите справедлив коефициент от 2.00 за победа на Челси срещу Евертън, това означава, че смятате, че Челси имат точно 50% вероятност да спечелят мача. Ако справедливият коефициент е 3.00, това означава, че според вас шансът за успех е 33,33% и т.н. В интернет има калкулатори, които с точност могат да изчислят какъв е справедливият коефициент за всяка вероятност за успех.

Печеленото от разлика между коефициентите на букмейкърите и справедливия коефициент е много просто – когато коефициентът на букмейкъра е по-голям от справедливия коефициент, поставяте залог. Разбира се, трудното идва при определянето на справедливия коефициент. Да се направи това не е никак лесно. В това се крие майсторството в спортните залози. Доказателство за това колко точно трябва да бъде определянето на справедливия коефициент е, че една неточност от 5% в определянето на вероятността за успех води до разлика от 0.15 в коефициент! Ако сте определили 60% вероятност Ливърпул да победи Суонзи у дома, справедливият коефициент трябва да бъде 1.67. Но при 65% вероятност, коефициентът трябва да е 1.53. Как, по дяволите, можем да знаем дали вероятността е 60% или 65%, биха запитали критиците на концепцията за залози за стойност.

Нашият горещ съвет към всички начинаещи на залозите е да обръщат внимание на коефициента по същия начин, по който го правят на резултата. Сигурни сте, че Ливърпул ще победи Суонзи у дома? Хубаво. Поглеждате към коефициента. 1.40? Жалко. Забравете за този мач. Продължете да търсите и ще намерите мач с приемлив коефициент. След няколко години на залагане ще придобиете усещане за стойност и справедливи коефициенти и тогава ще можете да използвате тази концепция пълноценно.