Тенденции в спортните залози

Тенденциите са голяма част от спортните залагания. Някои хора използват тенденциите като основа на своите залагания, а други въобще не ги използват. Като при повечето неща в спортните залози, тенденциите могат да бъдат много полезни и печеливши – но само ако ги използвате правилно и отговорно.

Очевидната отправна точка на тази статия е да погледнем какво представляват залозите на тенденции. По същество, залагащите намират тенденция, която е била печеливша в миналото, намират ситуация, в която същата тази тенденция е приложима в бъдеща игра, и накрая залагат с цел да извлекат печалба. По-лесно е да бъде обяснено с пример. Да кажем, че в последните 10 сезона на английското първенство, отборите, които са спечелили два поредни мача, в 60% от случаите се провалят да спечелят третия си мач, ако са определяни от букмейкърите като фаворити. Ако намерите отбор, който да е спечелил последните си два мача и да е фаворит за следващия, значи можете да бъдете заинтересовани да заложите срещу този отбор, защото в дългосрочен план това ще е печеливш залог. Това се нарича залагания на тенденция.

Ако се интересувате от залаганията на тенденции, в тази статия ще откриете пет съвета, които наистина ще трябва да имате предвид. Ако сляпо залагате на някакви тенденции без да отчитате тези фактори, много лесно можете да изгубите парите си.

Тест, тест, тест – Едно от интересните неща при залаганията на тенденции е, че те често не са толкова логични, колкото вие си мислите, че са. Понякога тенденцията на пръв поглед може да звучи като много смислена, но когато я тествате да се окаже, че може би тя всъщност въобще не е печеливша. Преди да се доверите на която и да е тенденция, трябва да се върнете назад и да я тествате на колкото се може повече мачове. Колкото е по-голям размерът на извадката, толкова по-добре, така че се уверете, че сте се върнали толкова далеч, колкото е възможно. Ако нещо се е случило 7 пъти в последните 10 мача, това не е много сигурна тенденция, защото извадката е твърде малка. Но ако нещо се е случило 7000 пъти в последните 10 000 срещи, значи имате нещо, на което определено можете да се доверите. Когато тествате тенденцията, във ваш интерес е да се върнете колкото се може по-назад и по този начин да тествате колкото се може повече игри. Това може да е изморителна, скучна работа и често пъти процесът на тествате ще приключи без да сте намерили подходяща тенденция. Но е много по-добре да разберете, че нещо не е печелившо по време на етапа на тестването, отколкото да го разберете сами, докато губите парите си.

Бъдете сигурни, че търсите дълбоки причини – Когато търсите тенденции, много е важно да търсите това, което в действителност да може да повлияе на резултата от мача, а не просто съвпадение на обстоятелства. Например, ако три отбора носят подобни сини екипи, това не може да има влияние върху някаква обща тенденция в представянето на отборите. Това очевидно е малко екстремен пример, но когато търсите тенденции ще забележите колко често става въпрос за фактори, които нямат нищо общо с това как ще завърши играта.

Постоянно правете нови проверки, за да сте сигурни, че тенденцията още работи – Тенденциите могат да работят за дълго време, но е обща черта за всички тенденции да започват да работят с все по-малка ефективност с течение на времето. Има няколко причини за това. Първо, ако тенденцията е популярна и се използва от много голяма част от залагащите, тогава букмейкърите може да предприемат стъпки за лимитиране на ефективността й с течение на времето. По-значителният фактор обаче е това, че спортовете се променят с течение на времето. Треньорските екипи стават по-добри, тренировките стават по-добри и стратегиите и схемите се развиват. Ако един отбор последователно бива побеждават в една конкретна ситуация, то треньорите и играчите без съмнение са забелязали тази тенденция и се опитват да намерят начин да я променят. Рано или късно ще успеят. Ако една тенденция е била печеливша преди 10 години, ще допуснете голяма грешка, ако й се доверите днес, без да сте проверили дали е все още изгодна и в момента.

Постоянно и креативно подобряване – Най-лошото нещо, което може да направите при залаганията на тенденции, е да залагате самонадеяно. Ако тенденцията работи добре за вас, това не означава да се превърнете в един мързеливец и просто да продължавате да залагате, докато тенденцията спре да работи. Вместо това, трябва постоянно да мислите за това какво можете да подобрите, за да бъдете дори още по-успешни. Има ли начин да разширите броя на събитията, които залагате с намерената от вас тенденция, така че да увеличите спечелените пари? Има ли някоя малко по-различна тенденция, която може да работи дори още по-добре? Трябва да действате креативно, за да идентифицирате възможностите и след това да ги тествате, за да видите дали имат смисъл.

Не следвайте нищо без проверка – Както казахме във въведението, ако просто следвате тенденции на сляпо, то е много малко вероятно да успеете в дългосрочен план. Вече го казахме, но е толкова важно, че винаги си заслужава да се спомене пак – трябва постоянно да тествате и подобрявате тенденциите си, за да се уверите, че те работят добре, а не само звучат добре. Трябва също така да се уверите, че в играта, която сте намерили да отговаря на тенденцията и на която мислите да заложите, наистина има логика да се появи тази тенденция. Понякога вашата тенденция ще ви покаже да заложите за отбор, залогът за който обаче просто няма смисъл поради друга причина – сериозна контузия на ключов играч, например. Като елиминирате мачовете, за които по принцип няма логика да се залага, ще имате по-малко губещи залози, ще увеличите процента си на печалба и ще подобрите цялостната ефективност на вашата тенденция. Накратко казано, не си мислите, че трябва да правите залог винаги, само защото вашата тенденция ви е казала да направите така. Тенденциите са най-ефективни, когато се използват като някакво ръководство на залозите, а не като задължаващо правило.