Залози по пристрастия

Един от така наречените закони на спортните залагания, които чуваме постоянно и винаги ще чуваме, е че не трябва да залагате на отбори, с които имате някаква емоционална връзка. Ако ви пука за успехите и загубите на дадения отбор, то вие няма как да бъдете обективни, а ако не сте обективни, най-вероятно ще правите грешни решения – или поне това са аргументите на привържениците на теорията, че никога и в никакъв случай не трябва да се залага на отбор, на който си фен. Въпросът, разбира се, е дали това въобще има някакъв смисъл. Има много така наречени закони, които следваме просто защото някой ни е казал, че трябва да ги следваме, затова и поставянето им под въпрос винаги е добра идея. Погледнете положителните и отрицателните страни на залозите за любимия отбор в тази статия и след това преценете дали трябва да спазвате неписания закон.

Предимства

Вие познавате любимия си отбор много по-добре от всеки друг – колкото повече знаете за отборите, на чиито мачове залагате, толкова по-голям шанс имате да направите едно добро решение. Ако става въпрос за залагания на мачове на отбор, на който сте голям фен, то вие най-вероятно вече знаете за този отбор повече неща, отколкото знае за него и най-големия професионалист в спортните залози. При условие, че не сте заслепени от любовта си към отбора и направите също така достатъчно добро проучване и на противника на любимия ви отбор, вие вече сте доста по-напред в процеса по прогнозиране от средностатистическия играч в букмейкърските къщи.

При вас е много по-вероятно да се направи наистина задълбочен анализ на играта – много по-лесно е да се направи задълбочен анализ на едни игра, когато в нея са замесени любимия ви отбор и неговия най-голям противник, например. В тези случаи просто ще ви бъде интересно какви са шансовете на любимия отбор да спечели трите точки. Ако от време на време се случва мотивацията да е проблем в процеса на анализиране и проучване на мачовете, тогава залагането на отбори, при които действително се интересувате как ще завърши мача, е едно много добро решение за вас.

Освен това, вие най-вероятно така или иначе сте много добре запознати с контузените играчи и очакваните стартови състави – колкото повече се интересувате от един отбор, толкова повече знаете за това в какво състояние са играчите (както по отношение на здравето им, така и в психологически аспект), кой може да играе контузен, кой се намира в добра форма и кой може да намери място на пейката и така нататък. Това ще ви помогне да придобиете предимството си пред масовия играч в букмейкърите, който просто няма как да е толкова напред с материала, колкото сте вие.

Също така, познавате добре уменията на треньорите – уменията и стилът на треньорите са ключов аспект в един футболен двубой. Вие вече най-вероятно знаете кои са силните и кои слабите страни на треньора на вашия отбор, както и неговият най-обичан подход. От предишните двубои на вашия любим отбор и сегашния му противник ще знаете как се представя тактиката на треньора ви срещу тази на наставника на противника – предполагаме, че сте гледали последния мач помежду им и сте видяли за какво става на въпрос. Познаването на треньорите е голямо предимство при прогнозирането на крайния изход от футболните мачове.

Интересен психологически феномен от залозите на мачовете на любимия ви отбор е това, че ще имате много добра успеваемост в случаите, когато залагате против любимия си отбор. Ако сте анализирали мача и сте стигнали до заключението, че залогът за противника е правилния залог, той най-вероятно сте доста уверени в това – вероятно ще ви трябват доста сериозни аргументи, за да се убедите да залозите против любимия си отбор.

Недостатъци

Само вие си знаете колко емоционални сте – някои хора просто не са способни да контролират емоциите си и не могат да направят залог, който има смисъл, ако това означава да заложат против любимия си отбор. Както отбелязахме в изброяването на предимствата, можете да направите доста пари от залозите против любимия си отбор. За да стане това обаче очевидно трябва да вземате решения единствено от гледна точка на неутрална перспектива. Хубаво е да се ограничите и да имате някои изключения, при които никога да не поставяте залози. Например, феновете на Лацио и Рома се мразят толкова много помежду си, че едва ли фен на някой от двата отбора ще може да погледне на мача напълно обективно, още по-малко пък ще намери силите да заложи за противника.

Отрицателна страна на залозите на мачовете на любимия си отбор е, че до голяма степен се губи удоволствието от залозите, когато залагате против собствения си отбор. За много хора едни от най-хубавите дни в годината са тези, в които могат да седнат с приятели на по бира и да гледат любимия си отбор в игра. Залозите срещу вашия отбор ви карат да се надявате – поне до някакво ниво – противникът да победи, в което определено няма много забавление. Както и да завърши един такъв мач, във всеки случай ще ви се струва, че сте загубили.

Друг очевиден недостатък е възможността да правите лоши банкрол решения, ако не сте внимателни. Ако не сте обективни, може да заложите прекалено голяма сума на вашия отбор, защото вече сте решили, че предимството ви е достатъчно голямо, познанията ви върху отбора и противника достатъчно добри и сте почти сигурни в направената прогноза. Понякога обаче това може въобще да не е така. Залагането на тези мачове без добро ниво на обективност може да има брутален ефект върху банката ви.

Последно, но не на последно място, има много подводни камъни в това да познавате единия отбор по-добре от другия – по-рано в статията говорихме за това как след като познавате един отбор достатъчно добре вече сте си свършили половината от работата и това е едно от предимствата на залозите на срещите на любимия отбор. Проблемът обаче възниква, когато не довършите другата половина от работата си. Ако знаете всичко, което трябва да знаете, за вашия любим отбор и в същото време не знаете нищо за противника, тогава ще бъде много по-трудно да направите обективно предположение за крайния изход – понякога дори по-трудно, отколкото ако не знаехте нищо за нито един от двата отбора.

Анализ

Няма проблем да залагате за и срещи любимите си отбори; няма причина да очаквате резултатите да са по-лоши от залозите на други отбори. Само винаги трябва да сте сигурни, че залогът ви е направен на база на реално оценяване на шансовете, а не на емоциите. Просто трябва да си имате доверие, че няма да се подведете по пътя на емоциите. От друга страна, ако не можете да се откъснете от емоциите си, по-добре се придържайте стриктно към така наречения закон, който е създаден точно за хора като вас.