Видове хазартни профили

В спортните залози има голямо разнообразие от видове залагащи, които посещават онлайн букмейкърските къщи. Особено около големите спортни събития като Световното първенство по футбол, Шампионската лига или американския Супербоул, всички ние виждаме изникването на най-различни типове, които започват да залагат.

От комарджии, през играещи просто за удоволствие до акулите-инвеститори, има всякакви видове хора, като, разбира се, най-печеливши са тези, които гледат на спортните залози като на една обикновена инвестиция, а не като на хазарт.

Помислете върху това. Финансовите пазари могат да се влияят от най-различни неконтролируеми фактори, като например ходове на голям играч, колебания в цените в следствие на психологически и емоционални фактори и много други.

Но когато се вгледате в пазара на спортните залози и разгледате същите тези фактори на влияние от финансовите пазари, ще видите колко по-нисък е рискът от външно влияние върху вашите резултати в спортните залози. Вашето предположение, базирано на събраната информация за събитието, играе огромна роля в определянето на печалбите и загубите ви. Запомнете, трябва да успявате в само 52,4% от времето, за да сте на печалба.

Но не това е темата на тази статия. Тази статия цели да направи разбивка на този пазар на стойност милиарди долари и културата и типовете хора, които залагат на спортни събития; от дегенеративни комарджии до акулите в света на букмейкърите.

Опитайте се сами да се откриете в описанията. Да разберете от кой тип сте ще ви помогне много да разберете какво можете да подобрите в залозите си и дали въобще ставате за такива.

10. Пристрастения

Този тип играч просто не може да седне на дивана и да гледа мач без да е заложил пари на него. Естественият адреналин на викането за любимия отбор просто не е достатъчно за този играч и единствено заложените пари имат значение в неговата глава.

Пристрастеният вероятно залага на всеки мач в букмейкърските къщи, докато не му свършат парите. Вие може и да не залагате в букмейкърите и въпреки това да попадате в тази категория, ако постоянно карате приятелите си да се хващат на бас с вас за предстоящите мачове или пък играете фентъзи футбол.

Ако този залагащ не може да извлече някаква печалба от мач, той просто няма интерес да го гледа. Но малкият залог прави нещата по-интересни.

9. Шилото

Познавате този човек. Той се опитва да разреши всяко нещо, дори и най-малкото, с облог. Той е силен човек по негово мнение и се опитва да доминира над всички, които попаднат под ударите на прищявките му. При него няма win-win вариант, при който и двамата да спечелят от нещо, той ще си хвърли парите на някой мач само с целта да спечели и да ви покаже, че е по-добър от вас.

Той ще вземе противниковия отбор на избрания от вас… независимо от коефициентите и реалното му мнение за мача.

Спечелил или загубил, той ще последва с предложение за “двойно или нищо” залог или с извинение за загубите си… последвано от още един залог. Трябва да избягвате контактите с този тип играч… това е lose-lose ситуация и за двамата.

8. Анализаторът

Той е влюбен в числата. Той ще разгледа историческите данни до най-малки подробности, разработил е модели за прогнозиране и най-вероятно има собствена система. Той е сериозен залагащ и, ако открие правилната формула и се придържа към най-доброто управление на банката, той може да се превърне в елитен играч като един истински спортен инвеститор.

Този играч вижда всяка игра като математически проблем, на който трябва да намери решение. Той никога няма да си позволи да направи залог, ако няма необходимата статистика. Той винаги се доверява на числата и никога на шестото си чувство.

В момента се намираме в период на възход на този тип играчи. През последните 5 или 10 години, еволюцията в подхода на залагащите към спортните прогнози и системите за залагания, направена благодарение на интернет и изобилието от налични данни в него, се поизравниха силите в предишната “Давид срещу Голиат” битка между букмейкърите и техните глиенти.

7. Спортни инвеститори и акули

Комбинирахме групите на акулите в спортните залагания и спортните инвеститори, тъй като те имат редица сходни характеристики от гледна точка на хазартната си философия, като разликата между тях се крие в честотата на залозите и инвестицията на време и пари. Но основната прилика между спортните инвеститори и акулите е тяхното отношение към спортните залози като инвестиция, а не като хазарт.

Спортният инвеститор е човекът, който има методичен подход в решенията си в залозите. За разлика от залагащите единствено за удоволствие, спортният инвеститор напълно изключва емоциите си по време на вземане на решение в спортните залози. Той взема своите решения единствено на базата на добре изпитани стратегии и достатъчно събрана информация за самите събития, като използва методичен подход и при управлението на банката си.

Спортният инвеститор разчита основно на числата при вземането на решение. Той прави своите прогнози на базата на статистически анализ, комбиниран с възползване от дупките в коефициентите на различните букмейкърски къщи. И, подобно на акулата, той държи отворени акаунти в много букмейкърски къщи, винаги избирайки най-високите коефициенти, за да се възползва от грешките на някои букмейкъри.

Спортните инвеститори и акулите споделят подобни възгледи. И двата типа се доверяват на числата, а не на емоциите си. Подобно на “Анализатора”, тези момчета поставят на преден план числата, само че наблягайки на букмейкърските коефициенти. Разликата с анализаторите се крие в това, че те понякога имат и директна или индиректна вътрешна информация от своите връзки с други като тях.

Спортните инвеститори и акулите търсят да извлекат стойност от залозите и винаги отделят внимание на общественото мнение, като обикновено се насочват в залозите си право срещу него. Някои от тях използват стратегии със залози на противоречащи се неща, а други дори се доверяват на арбитражните залози.

Акулите обикновено имат много напреднали системи за спортни залагания и приемат залозите като своя кариера и свой начин на живот. Те инвестират голяма част от времето и парите си в букмейкърските къщи, знаейки, че трябва да печелят само в 52,4% от времето, за да са на печалба в дългосрочен план. Те не приемат много присърце краткосрочните загуби, знаейки, че истинско значение в залозите имат дългосрочните резултати. Акулите в повечето случаи се придържат само към един или два спорта. Те често получават преференциални оферти от букмейкърите заради големия обем на поставяни залози.

Разликата между двете групи е, че спортните инвеститори обикновено не правят залозите своя кариера и диверсифицират своята инвестиция на различни спортове.

Спортният инвеститор гледа на пазара на спортните залози като на още един инвестиционен инструмент, точно както той вероятно инвестира в капиталовите пазари. Той обикновено се абонира за платени прогнози на най-добрите в занаята.

6. Играещ за удоволствие

Клиентите в букмейкърските къщи, които влизат в сайтовете и залагат само и единствено за удоволствие, са мнозинството от залагащите в онлайн букмейкърите. Те залагат просто за забавлението, което предлагат залозите. Те не са пристрастени и не са пропаднали комарджии. Те са чували и може би прилагат различни стратегии, но предпазливостта не е част от тяхната стратегия. Те знаят важността на управлението на банката и го прилагат в някои случаи, но често им се случва да попаднат в изкушението да заложат повече, отколкото трябва.

Играещият за удоволствие все пак свързва емоциите с парите. Загубите болят. При серия от загуби, аматьорите в спортните залози обикновено изпадат в една от двете крайности – или се изплашват и стоят далеч от залозите за известно време, или тотално изоставят стратегиите и се опитват да си върнат загубите с непремислени залози.

С течение на времето, играещите за удоволствие ще поемат по един от няколкото възможни пътя. Малка част от тях ще се превърнат в дегенерирали комарджии. Други ще приемат спортните залози по-сериозно, ще се образоват повече и ще еволюират от емоционална нагласа към инвестиционна нагласа.

Други, разбира се, просто ще останат на курса или ще попаднат в някоя от другите категории в нашия списък.

5. Царят на странните залози

Някои може да поспорят дали тази група не може да се причисли към зависимите към хазарта, но този тип играчи заслужават специално определение.

Царят на странните залози залага на всичко, различно от традиционните залози като победител в мача, Под/Над голове и други подобни. Тези играчи обичат да залагат на най-дребните детайли в мачовете.

Царят на странните залози не се спира единствено върху залозите на спортни събития. Той прави залози на политически избори, на различни конкурси и реалити предавания, дали Джъстин Бийбър ще бъде обявен за наркоман преди 30-годишна възраст и практически всичко, на което букмейкърите предлагат коефициенти. Да, те предлагат коефициенти и за последното. Тези момчета просто обичат неконвенционалните залози – които може би правят някои неща в живота по-интересни.

4. Живеещият в пункта

Тези хора прекарват целия ден във физическите пунктове на местните букмейкъри или на пистите за конни надбягвания в страните, в които това е популярно. Но въпреки това, те твърдят, че получават приходи от някаква друга работа.

Тези момчета са склонни да се захванат с не много разумни неща като взаимоотношения с лихвари. Те лесно могат да бъдат забелязани, защото седят на една и съща маса всеки ден, носят същите дрехи и обикновено имат вид и носят усещане за клошари.

Няма много голяма разлика между живеещият в пункта и дегенериралия комарджия, освен, че той е известен сред местното общество и прекарва целия ден по пунктовете. От друга страна, дегенериралия комарджия е по-невидим за публичното око, изкарва пари от работа или кариера и едва ли ще го познаете на улицата.

Голяма част от най-известните футболисти, например, са дегенерирали комарджии, но въпреки това никога няма да го познаете по техния начин начин на живот.

3. Психопатът

Не в буквалния смисъл на думата, но бетинг психопата е човекът, който не може да каже “не” на залог. Той може да е всеки – от съседа до известен професионален спортист.

Те рядко са от страната на печелившите играчи. Това за тях не е и основната цел. Тяхната основна цел е просто да са в играта на залозите.

2. Комарджията

Всяка уважаваща себе си компания за спортни залози е длъжна да следи за модели в залаганията, които наред с други неща от акаунта на клиента да бъдат червен флаг за хазартни проблеми. За съжаление, други букмейкъри се възползват от слабостта на тези момчета.

Дегенериралият комарджия е човекът, който не би казал “не” за нищо на света. Той също така е човекът, който обикновено губи всичко на залози. Някъде между финансовото разоряване и губенето на жената и децата, той ще се превърне и в типа залагащи, които висят цял ден в локалните пунктове.

След поредния крах на банката му, той винаги си казва, че повече няма да залага, но съвсем скоро се връща към страстта си.

Ако вярвате в законите на привличането, стойте далеч от този човек. А ако познавате някой, който вече се вписва в описанието, най-доброто нещо, което можете да направите, е да му помогнете.

1. Ричи Рич

Ричи Рич е играч, който хвърля пари за спортни залози, просто защото може да си го позволи. Той отделя от малко до никакво внимание на статистиката и мачовете като цяло и няма никаква банкрол стратегия.

Ричи Рич може да си позволи да загуби, но той не обича да губи. Защо? Освен ако не е спечелил богатството си от сребърна лъжичка, той е добър в правенето на пари и го приема лично, когато губи.

Бонус – предварително уговорен изход

Едно изследване на Европейския съюз показа, че 530 футболни двубоя в периода 2008-2011 са “подозрителни”, което означава, че те най-вероятно са били уговорени от големи международни престъпни групи.

Една от най-печелившите дейности в престъпния свят е манипулирането на изхода от футболни мачове и други спортни събития и занимаващите се с това не са никак малко, така че сме длъжни да ги споменем.