Азиатски хендикап правила

Азиатският хендикап създава доста интересен обрат във футболните залагания. Огромната популярност на този вид залози се дължи на факта, че при тях равенството е елиминирано като опция.

В стандартните фиксирани коефициенти във вид 1Х2, играчите трябва да решат дали победата ще отиде в домакина, в госта или пък двата тима ще завършат наравно. В този вид залози, играчът трябва да реши кой отбор ще се представи по-добре спрямо азиатския хендикап, даден от букмейкърите.

Така казано може да ви звучи малко обезсърчително на първо време, но всъщност цялата система на азиатския хендикап е изключително проста, стига веднъж да я схванете. Нещата изглеждат малко усложнени и заради многото различни видове азиатски хендикапи, които са налични в букмейкърите. Когато обаче погледнем към тях индивидуално един по един, ще можете разберете смисълът и необходимият резултат за всеки залог.

Когато залагате на азиатски хендикап, вие, като играчи, ще имате голямо предимство пред букмейкъра стига да изберете правилната стратегия. С азиатския хендикап и свързаното с него премахване на вероятността за равенство, вие на практика увеличавате шансовете си за печалба от един средностатистически залог на 50%. В същото време, когато залагате на традиционните 1Х2 залози, шансът за успех е 33%, тъй като има три възможни изхода.

И така, по същество – азиатския хендикап се създава като се дава хендикап на отбора, който е определян като фаворит да спечели мача, и по този начин се дава виртуална преднина за аутсайдера или, казано по-друг начин, на по-слабия отбор. Тези хендикапи се калкулират от букмейкъра като се добавя гол или дори само част от гола, както е при някои видове азиатски хендикап, към крайния резултат.

Има няколко вида азиатски хендикап. При всичките видове важат общи фундаментални правила, но те се различават по някои особености. Ето кои са всички видове азиатски хендикап:

Азиатски хендикап (0.0)

Има, разбира се, случаи, в които двата отбора имат еднакви шансове за спечелване на мача, като по този начин не може да се определи фаворит или аутсайдер. Най-често именно в тези случаи букмейкърите използват азиатски хендикап на ниво 0. Този вид хендикап е равнозначен на залога “Равенство няма залог”. Имайте предвид обаче, че в някои букмейкъри понякога има разлика в коефициентите за пазарите “Равенство няма залог” и “Азиатски хендикап 0.0”, макар и значението на двата вида залога да е абсолютно едно и също. Затова винаги проверявайте коефициентите и на двата пазара и избирайте по-добрия коефициент за предпочитания от вас отбор, ако има разлика в ставките.

Кой печели в азиатския хендикап на ниво 0.0? Както вече казахме, при азиатския хендикап равенството се елиминира, затова в случай ако двата отбора завършат наравно, парите ви ще бъдат върнати, тоест залогът се брои за печеливш при коефициент 1.00.

Единичен азиатски хендикап (-0.5 -1 или -1.5)

Азиатския хендикап обикновено се показва в букмейкърите първо с коефициента и след това с типа азиатски хендикап. Започнете, че минусът винаги показва отборът, който е фаворит, тоест този, срещу когото е хендикапът.

Хендикапът 0,5 е много подобен на стандартния залог за победител и двойния шанс. Фаворитът получава предварително зададено виртуално изоставане от половин гол, а аутсайдерът започва с половин гол преднина. Това означава, че когато залагате за фаворита се надявате той да спечели, за да спечелите и вие своя залог. Залагайки за аутсайдера, тоест този, на който пише +0,5, ще спечелите залога си във всеки случай, стига фаворитът да не спечели – равенство или победа за аутсайдера.

Единичният азиатски хендикап ви предлага възможност да залагате и на по-големи хендикапи, които се използват най-често когато единият отбор е доста по-силен от другия. Можете да залагате на хендикап -1 или -1.5 за фаворита и +1 или +1.5 за аутсайдера. Залагайки за фаворита, и при -1, и при -1,5, той трябва да спечели с два гола разлика, за да е печеливш залога. Ако сте заложили при азиатски хендикап -1 гол и фаворитът спечели с точно един гол разлика, залогът ви се връща. По същия начин, при залог с +1.5 хендикап, печелите при загуба с един гол , равенство, или победа за вашия отбор. При +1 хендикап и загуба с един гол разлика, залогът се връща.

По аналогичен начин се процедира с хендикапите -2, -2,5, +2, +2,5 и т.н.

Двоен азиатски хендикап (-1.25)

Двойният азиатски хендикап е на практика залог, който се разделя на два отделни залога. И двата залога са равни, макар и разделени. И двата залога имат един и същ коефициент, но могат да бъдат комбинирани с различен хендикап. Това са залозите 0,25, 0,75, 1,25 и т.н.

При -1,25 залогът например, залогът ви се разделя на два залога – единия при хендикап -1.00, другият при -1,50 хендикап. Тоест, при победа с два гола разлика, естествено и целият залог е печеливш, а при равен или загуба – целият залог е губещ. Но ако победата е с точно един гол разлика, едната половина от залога е губеща (тази при -1,50 хендикап), а залогът на половината при 1,00 хендикап се връща. По този начин, ако сте заложили 50 лв. за победа на отбор с азиатски хендикап -1,25 и отборът спечели с един гол разлика, ще получите обратно 25 лв.

Кои букмейкъри предлагат азиатски хендикап?

В днешни дни, трудно можете да намерите букмейкър, който да няма сред стотиците си видове залог и опция за игра при азиатски хендикап. Всички букмейкъри, които виждате в нашия сайт, ви позволяват да залагате на азиатски хендикап. Това, че букмейкър има налична опция за игра с азиатски хендикап не е достатъчно – трябва да изберете правилния сайт за игра. При нас ще откриете селектирани букмейкъри от най-високо качество със страхотни оферти и много доволни клиенти.

Кога да залагате с азиатски хендикап?

По принцип, най-добрият начин да предскажете изхода от мач е да го направите на базата на собствените си впечатления и познания. А ако искате да използвате хендикап, трябва първо много добре да сте запознати какво означава всяка една стойност на хендикапа, затова е задължително за начало много добре да научите горните редове в тази статия.

След като като сте свършили тази работа, можете да се насочите към онлайн букмейкърската къща. Трябва да знаете, че азиатския хендикап изисква много повече мислене и темата кога какъв хендикап да използвате е твърде широка, затова ние ще се ограничим с няколко общи насоки:

  • Използвайте АХ 0, когато вашият отбор е аутсайдер, но мислите, че има не лоши шансове за успех; когато двата отбора са определени от букмейкърите с равни шансове за победа, но откривате стойност в единия отбор; когато просто искате да намалите нивото на риска.
  • Използвайте АХ -0,25, когато мислите, че вашият отбор ще победи, но не изключвате възможността противникът да спечели точка.
  • Използвайте АХ -0,75 и АХ -1, когато мислите, че вашият отбор ще спечели, но първенството е с ниска резултатност и често има победи с по един гол разлика; или когато мислите, че вашият отбор ще спечели, но не сте сигурни за тактическия му подход.
  • Използвайте АХ -1,25, когато мислите, че вашият отбор е много вероятно да спечели и просто искате да спечелите малко повече в случай на разгромна победа.
  • Използвайте АХ -1,75 и по-висок, когато мислите, че вашият отбор ще спечели лесно и първенството е с висока резултатност.
  • Използвайте АХ +0,25, когато виждате играта предимно като хикс, но ако има победител, това би трябвало да е вашият отбор.
  • Използвайте АХ +0,75 или +1, когато виждате добър коефициент за вашия отбор и мислите, че той няма да загуби, но не сте много сигурни за това.
  • Използвайте АХ +1,25 и +1,75, когато вашият отбор е аутсайдер, но първенството е с ниска резултатност; или когато другият отбор започва да играе по-дефанзивно, след като поведе.

Наред с всичко останало, трябва да обръщате внимание на коефициентите. Трябва да преценявате в кои коефициенти се крие стойност и в кои не. Така например, изглежда доста нелогично да се залага при 1.90 коефициент за победа с два или повече гола в лика с ниска резултатност.