Фиксирани и променливи залози

Ако попитате пет успешни играчи в букмейкърските къщи за техните топ пет съвета за успешни залози, почти сигурно е, че всички те ще включат в съветите си доброто управление на банката. Правилното управление на парите е абсолютно необходимо, ако желаеш да печелиш от спортни залози. Чрез него ще можете да бъдете сигурни, че никога няма да фалирате след някоя лоша серия.

Ние ви дадохме няколко съвета за управлението на банката в друга статия тук. В тази статия ще разгледаме един специфичен аспект на управлението на банката – планът за размера на залозите.

Има няколко различни плана за определяне на размера на залозите, които можете да използвате, като всеки един от тях има своите предимства. Днес ще разгледаме двата най-прости и най-популярни плана. Това са фиксираните и променливите залози.

Какво представляват фиксираните залози?

Планът с фиксирани залози е най-простият начин да се определи колко трябва да се залага на селекциите. Много просто, поставяте една единица всеки път, когато поставяте залог. Единственото реално значение, което трябва да направите, е действителната стойност на една единица.

Най-добрият начин да се реши колко трябва да е една единица е като се използва за база размера на банката, която трябва да бъде определена сума. Широко прието е, че трябва да се залага между 1% и 5% от банката като общо правило, така че размерът на единицата трябва да бъде някъде в този диапазон. Няма правилен или грешен избор в този диапазон, изборът в крайна сметка зависи от склонността ви към риск.

Ако не сте склонни да поемате рискове и искате да бъдете колкото се може по-навътре в безопасната зона, тогава можете да оцените една единица на 1% от вашия банкрол. Ако вашият банкрол е, да кажем, 500 лв., една единица ще бъде 5 лв. Така ще залагате по 5 лв. на всичките си залози. Това ще означава, че можете да загубите 100 залога подред преди да фалирате, а ако това се случи, значи спортните залози вероятно не са за вас.

Ако сте готови да приемете по-рискован подход, тогава избор някъде между 2 и 3 процента е чудесен. 4 или 5 процента е опция само ако сте много убедени в своите възможности или сте щастливи с по-високо ниво на риск. При 5% ще ви бъдат необходими само 20 поредни неуспешни залога, преди цялата банка да остане в историята. Това е напълно възможен сценарий, в зависимост от това с какъв тип селекции се захванете.

Друго нещо, което трябва да решите при фиксирания план, е да изберете колко често ще пренастройвате размера на една единица. С течение на времето, банката ще расте или ще намалява, в зависимост от това колко добре се справяте, така че в даден момент ще трябва да регулирате размера на единицата. Например, ако сте залагали 1% базиран на 500 лв. банкрол и сте превърнали тези 500 лв. в 1000 лв., вероятно вече искате да залагате повече. 1% вече ще бъде 10 лв. на залог.

Добър подход е да коригирате стойността на единицата веднъж на няколко месеца или на по-кратки интервали, ако банкролът ви се е променил драстично.

Какво представляват променливите залози?

Променливият план е малко по-сложен. Както предполага името му, той включва промяна на размера на залозите при всеки един залог. Има набор от критерии, които можете да приложите, за да определите колко точно трябва да варират залозите. Можете да базирате решението си на нивото на увереност в успеха, коефициента или очакваната стойност.

Най-често използваният метод за прилагане на променливия план е като се използва модела за фиксираната печалба. Това означава, че трябва да променяте размера на залозите си така, че винаги да имате една и съща чиста печалба. Ключовото решение тук е да определите колко точно искате да печелите от всеки залог. Обикновено това също се измерва в единици, така че отново трябва да решите колко пари да представлява една единица.

Да кажем, че имаме банкрол от 500 лв. Решавате да поставите стойност на една единица 2 процента от банката – 10 лв. – и поставяте като цел за печалба от един залог 2 единици. Това означава, че трябва да нагаждате залозите си така, че винаги да печелите по 20 лв. при печеливш залог. Така размерът на всеки залог се влияе от избрания коефициент на селекцията.

Коефициент Залог Печалба
1.20 100 лв. $20 лв.
1.50 40 лв. $20 лв.
2.00 20 лв. $20 лв.
3.00 10 лв. $20 лв.
5.00 5 лв. $20 лв.

 
Както можете да видите, при този план понякога трябва да залагате сравнително доста голяма част от цялостната си банка, когато залагате на селекции с нисък коефициент. Общото правило е, че не трябва да залагате голяма част от банката си, но идеята тук е, че можете да го правите само когато залогът е с много добър шанс за печалба. Трябва, поне на теория, да губите много малко от залозите си, направени при 1.20 коефициент.

От другата страна на таблицата, вашите залози ще бъдат много ниски, когато залагате на селекции с висок коефициент. Очевидно е налице по-голям риск в този тип залози и най-вероятно ще загубите повечето от тях, така че има смисъл на тях да инвестирате по-малко парче от цялостната си банка.

Имайте предвид, че и тук също трябва периодично да пренастройвате размера на една единица. Ако банката расте с течение на времето, ще искате да увеличите размера на вашата целева печалба. Това ще доведе до залози с по-големи суми, но ще имате по-голям банкпол, за да оправдаете това.

Кой план е по-добър?

Изборът на подходящ план е много важна част от спортните залози. Тази част може да има също толкова голямо влияние върху успеваемостта ви в залозите, колкото имат и самите селекции. Ето защо и не е изненада, че има много дискусии по темата кой план е най-добър.

Обсъдихме вече предимствата и недостатъците на двата варианта, така че единственото, което ви остава, е да изберете кой от тях ще е по-подходящ за вас. Има и други опции, като например залози в размер на процент от цялостната банка, които също имат свой собствен набор от качества. Възможно е също така да проектирате своя собствена уникална система.