Загуби на спортни залози

Големите загуби в залаганията могат да бъдат опустошителни както за професионалните залагащи, така и за аматьорите.

Каква е добрата новина?

Можете да следвате няколко прости стъпки, за да избегнете големите загуби.

Управление на банката

Разбирането на основите на банкрол мениджмънта и как той директно афектира на това колко можете да заложите на спортни събития е начин номер едно да избегнете тежките загуби на спортни залози.

Ако никога не правите големи залози, никога няма да се изправите пред големи загуби.

Все пак обаче можете да се изправите пред поредица от загуби, които може да започнат да се наслагват бързо.

Но дори и това може да бъде избегнато, ако не правите залози в прекомерен размер.

Добра идея е да определите определен процент от цялостната си банка, с който да правите всеки един залог.

Ще се опитаме да ви предложим няколко насоки за вашият банкрол в спортните залагания:

Когато за първи път започнете да залагане на спортни събития, не залагайте повече от 1 процент от банкрола си.

Звучи ли ви това консервативно?

Би трябвало, защото то е.

Когато правите първите си стъпки в спортните залози, няма как да знаете дали ще можете да печелите постоянно и последователно. Така че консервативният подход ще ви даде спокойствие, докато се учите.

Залагащите само за удоволствие гледат на своя банкрол по различен начин от професионалните залагащи. Ако искате да бъдете професионалист, трябва задължително да имате отделна банка.

И трябва да защитавате банката си на всяка цена.

Залагащите за удоволствие често не си определят специална банка само за спортни залози. Те обикновено просто вземат пари от своята заплата, когато искат да поставят залог.

Аматьорите трябва да съобразяват размера на залозите си с презумцията, че ще загубят всеки един направен залог. Тоест, не бива да залагат повече, отколкото могат да си позволят да загубят.

Ако залагащият може лесно да прежали загубата на всеки залог, значи вероятно залага в безопасната зона. Ако загубата на всеки залог – или мисълта за това – е причина за безпокойство, значи трябва да се намали сумата на залозите.

След като напреднете и започнете да печелите, можете да увеличите залозите си на 2 процента от общия банкрол.

2% е добра дългосрочна цел за максимална защита на вашия банкрол.

Ако увеличите размера на залозите до 5 процента от банката, с няколко поредни загуби можете да я сринете до критични нива. Ако един слаб уикенд може да намали банката ви наполовина, значи или банката е много малка, или залозите ви твърде големи.

Продължавайте се към дългосрочната цел да изградите банката до ниво, че до правите достатъчно големи залози, без да излагате на риск повече от 2 процента от банката.

Да излагате на риск 1% или 2% от общата си банка ще ви даде и голямо психологическо спокойствие. Загубите не изглеждат толкова зле. Случайните губещи серии не създават проблеми.

Не всеки залагащ има нужда от психологическото предимство, което му предлагат ниските залози в сравнение с цялостния банкрол.

Но всяка предимство е добре дошло.

Диверсификация

Професионалните инвеститори търсят начини да диверсифицират своите портфейли.

Професионалните залагащи търсят начини да диверсифицират своите инвестиции в спортни залози.

Като лимитирате залозите си до 1% или 2%, вече сте направили първата стъпка от диверсификацията.

Ето един пример:

Ако сте заложили на няколко аутсайдера, надявайки се да ударите голяма печалба, можете да диверсифицирате банката си като заложите и на няколко фаворита.

Залагайте само, когато имате предимство пред букмейкърите

Печелившите залагащи успяват благодарение на това, че намират и използват намерените предимства срещу букмейкърите.

Те разбират какво е необходимо, за да се спечели в дългосрочен план, и се съсредоточават върху намирането на ситуации, в които имат предимство, дори и ако то е малко.

Тъй като обикновено залагат с предимство, печелившите играчи могат да се изправят без проблеми пред губещите серии.

А дори и печелившите играчи попадат в такива дупки.

Дори и когато стигнеш точката, при която печелиш повече, отколкото губиш, пак трябва да бъдеш нащрек за избягване на големи загуби.

Не преследвайте загубите

Залагащите на спортни залози могат да попаднат в същия капан, в който често виждаме уловени играчите в казината и покер играчите. Ако нещата не вървят по мед и масло, тези играчи започват да залагат все повече и повече с цел да избият загубите си.

Защо това е опасно?

Защото в такъв случай започвате да залагате без да сте сигурни, че имате предимство. Започвате да игнорирате ограниченията, които сте си поставили като част от банкрол мениджмънта.

“Имах толкова гаден късмет, че сега съм задължен да спечеля.”

Играчите се опитват да избият загубено с двойно или тройно по-големи залози от обичайните (а понякога и още по-големи), надявайки се с един залог да компенсират всичките си загуби. По законите на Мърфи, тези залози обикновено не излизат и така профуквате цялата си банка в преследване на загубените си залози.

Още по-лошият вариант е когато Законите на Мърфи не сработят и този залог за избиване всъщност спечели. Това само кара играчът да си помисли, че новата му “система” работи и че ще може да я приложи и следващия път, когато бъде изправен пред няколко поредни загуби. А това води до измамното спокойствие, че загубите не са проблем и може да си залага на каквото му попадне.

Преди да разбере, той вече е банкрутирал.

Без значение какво се е случило в миналото, запазете спокойствие и се фокусирайте върху това да продължите да вземате добри решения. Това е единственият начин да спечелите в дългосрочен план и да избегнете големите загуби.

Не залагайте

Единственият напълно сигурен начин да избегнете големите загуби на спортни залози е просто като не залагате. Можете да намерите много ситуации, при които нещата са във ваша полза и би трябвало да спечелите в по-голямата част от времето.

Но няма залог, който предлага 100% сигурност.

Ако някога се хванете да си мислите, че някой залог е сигурен, моментално се отдръпнете и помислете защо така сте решили и дали някъде не правите фундаментална грешка в преценката си.

Без значение колко сигурни се чувствате, нищо не е сигурно в хазарта, освен ако просто решите да не залагате въобще.

Ако все пак решите да залагате, по-горе сме изброили начините, чрез които можете да избегнете големите загуби.

Заключение

Избягването на големите загуби при залагането на спортни събития е важно както за аматьорите, така и за професионалните играчи. Свършете си работата по отношение на банкрол мениджмънта, диверсифицирайте инвестицията си и поставяйте залози само когато имате предимство пред букмейкърите.

Така би трябвало да успеете да избегнете големите загуби и дългите губещи серии.