F1 - Formula 1

За разлика от залагането на някои други спортове, залагането на Формула 1 е трудно, тъй като има толкова много фактори, които биха могли да променят начина, по който се развиват състезанията, и защото най-бързият болид или пилот не винаги е и първият на стълбичката. Такива фактори са времето, стратегията, колите за сигурност, проблеми при старта или в бокса, механични проблеми по болидите, сблъсъци и малки грешки на пилотите, които водят до големи последствия. Също така, някои болиди работят по-добре на определени писти и много по-зле на други. Пилотите също така имат своите силни и слаби писти. Всички тези съображения показват колко е трудно да се залага на Формула 1 и също така защо залогът за победител в състезанието трябва да бъде избягван.

Какво трябва да проверите, преди да направите залог:

Информация за пистата и потенциалните “специални връзки” между пилотите или отборите и пистите (тези връзки могат да бъдат както позитивни, така и негативни)
Коментари и резултати от тренировките и прогноза за времето
Последни новини и интервюта (особено важни са новините за подобрения по болидите)

Разбиране на представянето: отбори или пилоти

Пилотът или болидът има основната вина за евентуалното спечелване на шампионата (или отделното състезание)? За съжаление, 90% от заслугата е на болида и само 10% на пилота. Силните отбори имат добри пилоти и те обикновено не допускат твърде много грешки, така че бързите коли в повечето случаи печелят шампионатите.

Всеки отбор има по двама пилоти. Понякога двамата пилоти работят за една обща цел, докато в други случаи те се превръщат в съперниците. Ако пилот има бавна кола, единственото важно нещо за него е да бъде по-бърз от съотборника му, защото той е единственият човек със същото оборудване като неговото.

Разчитане на тестовете преди началото на сезона

Почти всяка година, ръководството на Формула 1 променя правилата, така че болидите постоянно се модифицират и на практика отборите от Ф1 създават нови болиди преди всеки сезон. Това означава, че всяка година имаме различни отбори с най-бързите коли. Хубавото е, че е възможно да прогнозираме кои ще бъдат бързи и кои ще изпитват затруднения в предстоящия сезон. Тестовете преди началото на сезона са времето, когато новите болиди излизат на писта за първи път и техните времена се използват от букмейкърите за определяне на фаворитите и аутсайдерите. Повечето от хората използват същите резултати, когато определят своите залози. Важно е да се запомни, че резултатите от тестовете нямат значение за абсолютно нищо и че някои отбори нарочно крият възможностите на болидите си, а други се опитват да изглеждат по-бързи, отколкото са в действителност (особено ако търсят нов спонсор). Така че не бихме ви препоръчали да правите големи залози на базата на тестовете преди началото на сезона.

Разчитане на тренировъчните сесии

Всеки състезателен уикенд има три тренировъчни сесии преди квалификациите и същинското състезание. Точно като тестовете преди началото на сезона, букмейкърите използват резултатите от тези сесии за определяне на коефициентите и повечето хора използват същите резултати при поставянето на залозите. И отново някои отбори не показват най-доброто от себе си, а други правят всичко възможно, за да изглеждат колкото се може по-бързи. Също така, понякога пилотите не са максимално концентрирани в тези сесии и допускат грешки, заради които времето им изглежда бавно, но е много вероятно на състезанието, когато показват най-доброто от себе си, да не допуснат подобни грешки.

Както казахме, букмейкърите използват тренировъчните сесии при определянето и променянето на коефициентите, докато отборите не гледат към времената, а към подготовката на колите си… в тези ситуации можете да извлечете печалба.

Залози на квалификациите vs Залози на състезанието

Залозите на квалификациите са сред най-добрите възможности за залог, защото не трябва да се притеснявате за проблеми със стратегията, проблеми на старта, проблеми в бокса, катастрофи, коли за безопасност и всички останали неща, които могат да попречат на пилотите в деня на състезанието.

Отборите и пилотите, които са недоволни от резултатите си на квалификациите, могат да опитат да рискуват със стратегията за състезанието и да поднесат някои изненадващи резултати, ако стратегията им проработи.

Поради тези причини е най-добре да се придържате предимно към залози на квалификациите.

Видове залози

“Един срещу друг залози” (квалификации и състезание)

Смело можем да ви препоръчаме този вид залог, защото той обхваща само двама пилоти или отбори и букмейкърите обикновено предлагат прилични коефициенти (много по-лесно за тях е да съставят коефициентите за този залог, отколкото за всеки друг).

В квалификациите предпочитаме “Един срещу друг” залозите между двама пилоти, но в самото състезание е по-добре да залагате измежду два отбора. Както вече обяснихме, състезанията имат много повече променливи фактори и, ако единият от пилотите в отбора има проблеми, другият може да спечели залога.

Победител (квалификации и състезание)

За да познаете победителят, трябва да прогнозирате най-бързия отбор и след това най-бързия пилот. Това не е лесно, особено когато знаете, че има толкова много фактори, които могат да компрометират залога ви. Нашият съвет е да избягвате този залог.

Завършване в Топ 3, Топ 6 или Топ 10

Не е важна само чистата скорост, трябва да вземете под внимание всички фактори: предразположена ли е пистата към инциденти и добра ли е надеждността в отбора.

Това също е вид залог, който не бихме ви препоръчали, защото букмейкърите рядко предлагат добра стойност в него.

Ще завърши ли пилотът Х състезанието

Има няколко важни фактори, на които трябва да обърнете внимание. Надеждност на отбора, процент на успешно завършени състезания за пилота в миналото и информацията за пистата са ключовите фактори. Трябва да сравните извлечената информация от тези фактори и да я сравните с предлаганите от букмейкъра коефициенти, за да видите дали има стойност в залога.

Трябва да отчетете факта, че понякога отборите подобряват своята надеждност в хода на сезона.

Букмейкърите обикновено предлагат най-добрите коефициентите за най-бавните пилоти и понякога можете да получите коефициенти от 1.85 и нагоре само за това даденият играч да завърши успешно състезанието. Запомнете: скоростта не означава надеждност!

Колко играчи ще завършат състезанието?

Тук трябва да обърнете внимание на общата надеждност и на пистата. Броят на пилотите, завършили предишното състезание, има значение само в случай на много проблеми с надеждността. На официалния сайт на Формула 1 можете да откриете резултати от предишните състезания с причините за незавършването на отпадналите пилоти. Този залог е подчинен до голяма степен на късмета.

Ще има ли кола за сигурност по време на състезанието?

Отново, прочетете всичко за пистата. Колите за сигурност са трудно предсказуеми, така че и тук късметът играе голяма роля.

Групови залози

Само някои букмейкъри предлагат този вид залози, като обикновено вкарват в група четири или пет пилота и трябва да познаете кой ще завърши най-напред. Предлаганите коефициенти в повечето случаи са задоволителни, така че можем да ви препоръчаме този залог. Всички фактори за “Един срещу друг” залозите важат и тук, но вместо двама пилоти, сега трябва да сравнявате четири или пет.