Пари за спортни и футболни прогнози

Често срещано явление е при залагащите, особено при тези, които се занимават непрофесионално с това – да се замислят в един или друг момент за следене на нечии чужди прогнози. Идеята за печелене на пари само чрез следене на мнението на експертите може да бъде много съблазнителна. Проблемът обаче е, че това не е толкова просто.

Един от проблемите е огромният брой на хората, които предлагат услугите си за експертен анализ на спортни събития. И интернет и социалните медии в частност е много лесно за всеки да даде своята “експертиза” на обществеността и е трудно да разберете кой дава наистина полезна информация и кой не.

Много от нещата, които ще намерите в места като Туитър и Фейсбук, са на практика напълно безполезни. Там информацията се дава в повечето от случаите от любители на залозите, които просто се радват да споделят своите възгледи или искат да изградя аудитория за собственото си удовлетворение. Тези хора обикновено не искат пари за своите прогнози и някои от тях понякога наистина дават полезни съвети, така че няма реална вреда от това да ги проверявате от време на време. Не трябва обаче да очаквате да реализирате огромни печалби от тях.

Има изобилие и от платени услуги на разположение. Много от тях честно казано също са напълно безполезни и изобщо не си струва да плащате за тях, но от друга страна има и хора, които наистина знаят какво правят. Големият въпрос е дали тези услуги действително могат да ни спечелят пари. Това е нещо, на което се стремим да отговорим в тази статия.

Защо да плащате за прогнози?

Правенето на пари от спортни залози не е никак лесно. Всеки може да го прави, но реалността е, че повечето от залагащите не успяват. За да бъдете наистина успешен, трябва търпение, дисциплина и едно прилично количество на познания за спорта, на който залагате. Трябва също така да инвестирате и необходимото време и усилия, за да идентифицирате потенциално добрите възможности за залагане и да оцените тяхната стойност.

Тези изисквания са причината плащането за прогнози да бъде толкова привлекателно. Можете наистина да се наслаждавате на залагането, но да не разполагате с достатъчно време за извършване на проучвания и оценка на потенциалните залози. Може и да не сте достатъчно дисциплинирани или да не сте достатъчно търпеливи, за да изчакате правилните възможности. Може би просто не сте достатъчно добри в познаването на правилния изход. Нищо от това няма значение, ако решите да се доверите на експертите. Ако използвате надеждни услуги, които системно предоставят прогнози с добра успеваемост, ще бъдете в състояние да направите някой и друг лев без да се налага да влагате истински усилия.

Платените прогнози обаче не трябва да заменят изцяло вашите собствени усилия, те трябва да ги допълват. Много от типстърите предоставят анализ на своите прогнози, обяснявайки обосновката зад решението да се препоръча този залог. С тези типстъри вие не просто плащате за селекциите, вие също така плащате за вътрешния поглед зад тях.

Това може да бъде полезно да валидирате собствените си решения или да разберете къде вашите размисли се отдалечават от реалността. Могат да ви накарат да погледнете на фактори, които преди това не сте вземали предвид. Затова правилната услуга ще ви предостави не само няколко печеливши залога, но и ще ви помогне да подобрите собствените си умения за залагане с течение на времето.

Има ясни плюсове на това да си плащаш за прогнози, но има също така и някои недостатъци, на които трябва да обърнете внимание.

Недостатъци на плащането за прогнози

Един от основните проблеми, с които ще се сблъскате, ако решите да си плащате за прогнози, е в избора на точния типстър. Вече споменахме колко трудно е да се определи кой от тях е добър и кой не толкова. Повечето платени услуги ще ви предоставят някаква информация за историята на предишните си прогнози, но няма как да бъдете сигурни, че предоставената статистика е напълно вярна и някоя загуба не е прикрита.

Единственият начин да разберете със сигурност е да опитате сами и да следите залозите известно време. Това би могло в крайна сметка да е пълна загуба на пари. Ако направите няколко погрешни опита с неуспешни типстъри, можете да нанесете сериозни щети на банката си. Другият донякъде сигурен начин да намерите правилния типстър е като потърсите мнения на вече използвали услугата. Най-добре е тези мнения да идват от ваши доверени хора.

Дори ако успеете да намерите типстър, който предлага добра успеваемост, няма никаква гаранция, че ще можете да правите печалби постоянно. Всички залагащи имат своите лоши серии, в които не могат да направят печеливш залог, и при платените типстъри ситуацията не е по-различна. Все пак ще трябва да плащате дори и по време на лошата серия. Ще губите пари и от неуспешните залози, така че отново вашата банка може да понесе тежък удар.

Трябва също така да се отбележи, че е важно да имате достатъчно пари за залагане, за да се направи плащането за прогнози икономически обосновано. Сега ще използваме един опростен пример за хипотетична типстърска услуга, таксата за която е 50 лв. на месец и дава прогнози на един и същ коефициент – 2.00.

Да предположим, че успеваемостта на тези прогнози е 60%, което може да се приеме за добра успеваемост на този коефициент, и типстърът дава по 10 прогнози всеки месец. Средно на месец ще имате шест печеливши залога и четири губещи от общо десет. Ако залагате по 25 лв. на всеки залог, на края на месеца ще сте спечелили 150 лв. и загубили 100 лв. – печалбата ви е 50 лв., което е точно толкова, колкото сте платили и за услугата. Ако размерът на залозите беше по-малък от 25 лв., нямаше дори да изкарате достатъчно пари за избиване на платеното на типстъра.

Има и по-евтини услуги, разбира се, но това не променя факта, че цената винаги ще яде от печалбите. Естествено това не е проблем, ако вашите залози са достатъчно високи и получавате достатъчно печеливши прогнози. Ако не залагате големи суми обаче цената на прогнозите може да е съществен недостатък.

Заключение

Показахме ви, че има както плюсове, така и минуси на платените прогнози. Дали предимствата са повече от недостатъците или обратното в крайна сметка зависи от вашето лично мнение и обстоятелствата при вас.

Като общо правило, ние вярваме, че е много по-добре да се опитате да правите собствени прогнози. Ако имате време за обоснован анализ, шансовете ви да бъдете успешни са високи. Ще видите и колко по-голямо е удовлетворението, когато правите пари на базата на собствените си преценки.

Въпреки това, не бихме казали, че е грешка да се плаща за прогнози. Това може да е правилното решение, ако нямате достатъчно време и имате достатъчно голяма банка, за да можете да си го позволите. Ще трябва да намерите и правилния типстър, като това може да е също толкова трудно, колкото и правенето на прогнозите.