NBA залози

Когато правите залози на игри от НБА, има три основни начина да го направите: залози за победител, залози за победител с предварително зададен хендикап (спред залози) и залози за Под и Над. Най-важното нещо, което трябва да знаете при залозите си на NBA, е, че трябва да използвате най-добрата възможна стратегия за конкретната игра, на която ще инвестирате парите си. Без значение какъв залог ще направите, жизнено важно е да проумеете, че отборите в НБА не са създадени равни и едва ли са нужни нашите думи, за да го разберете. Някои отбори са по-добри от други, някои отбори са много по-добри от други. По същия начин е хубаво да сте наясно и с факта, че все пак това е професионален спорт, всички играчи са добре платени професионалисти и всеки един отбор има шанс да спечели всеки един мач. Целта на тази статия е да ви даде стратегии за залозите на игри от НБА, за да бъдете успешни в тях.

1. Залози за победител

Залозите за победител, които са известни в американските букмейкърски къщи и като moneyline залози, представляват просто залог за това кой ще спечели мача. При тези залози няма значение с каква разлика в точките ще спечели отбора, единственото, което ви интересува, е вашият отбор да бъде по-щастливият от другият след изтичането на последната секунда на мача. При залозите за победител е важно да разберете няколко фактора. На първо място, проучете в каква серия се намират двата отбора. Средната победна в серия в НБА в последните години според статистиците е четири игри. Повечето отбори няма да направят победна серия по-дълга от четири мача и в предстоящия сезон. Има, разбира се, изключения от това правило, но най-общо казано по-елитните отбори в лигата е по-вероятно да направят серия от победи, която да надвиши заветните четири срещи. По-същата логика, повечето отбори не губят повече от три или четири поредни игри в рамките на един сезон. Така че и това е важен фактор при вземането на вашите решения. Статистиката ви казва, че ако отбор е загубил две или три игри подред, то има голяма вероятност следващият им мач да е печеливш. Ако топ отбор играе срещу средняк в победна серия, шансовете са на страната на това среднякът да приключи с победната си серия. Друг важен фактор е да решите до каква степен ще влияе местоположението на мача – дали вашият отбор е домакин или ще трябва да пътува до друг град. Факт е, че повечето отбори са по-добри у дома, отколкото като гости, но и това правило си има изключения.

2. Точкова разлика (Point Spread)

Много хазартни сайтове споменават предишните двубои на отборите и точковата разлика на техните печалби или загуби, за да коментират дали трябва да заложите на определен отбор. Ние не възприемаме този подход като ефективен начин да се търси логика в мачовете от NBA, защото повечето отбори и повечето играчи въобще не им пука дали са спечелили с голяма разлика или не – тях обикновено ги интересува да спечелят победата, а не с колко точки разлика е спечелена. Плюс това, решението какъв точков спред да се постави за предстоящия мач се определя до голяма степен от външни фактори като публичните очаквания и букмейкърските пазари. Публичните очаквания реално нямат никакво значение при определянето на това дали отборът ще спечели или не. Има далеч по-добри начини да разберете кой отбор има по-големи шансове от следенето на коефициентите и залозите на останалите играчи. Ако отделите известно време, за да проучите отборите, ще можете най-вероятно да си съставите собствени вероятности за победа на двата отбора на базата на фактори като последните им пет мача и представянето на техните звездни играчи. Обикновено представянето на отбора в НБА зависи до голяма степен от представянето на топ тримата играчи в тима. Тези играчи не е трудно да се идентифицират, тъй като в почти всички случаи това са тримата играчи с най-голям точков актив. Често се случва цялостното представяне на отбора да се срине само заради слабата форма на само един от ключовите играчи в него. И обратно, ако тези трима играчи са във вихъра си, има добър шанс този отбор да спечели и то да спечели с разлика. Залагането с точков спред не е толкова лесно, колкото традиционното залагане за победител в мача, и не е толкова трудно, колкото залозите за Под и Над. Но все още изисква някаква стратегия и достатъчно проучване, защото ще забележите как някои отбори побеждават с голяма разлика (когато, разбира се, им се случи да побеждават), докато други са свикнали да го правят със само няколко точки преднина. Това зависи най-вече от стратегията на треньора и от психологическата нагласа на състезателите. Понякога просто тимовете не искат да унижават съперника си и да го разгромяват с голяма разлика. Отборите, при които има тенденция да има завързани двубои до последната минута, не са най-добрият вариант за залози с точкова разлика. Вместо това, търсете за ситуации, в които единият отбор обича да разгромява съперниците си и в конкретния мач излиза срещу по-слаб опонент.

3. Под/Над

Залозите за Под и Над брой точки са много по-сложни, защото във всеки мач може да се случи отбор с висок среден брой на отбелязаните точки да не може да покрие норматива си. Никога няма как да знаете дали средностатистическият брой точки на даден отбор ще се изпълни. За да се изясним, Под и Над залозите представляват прогноза за това дали двата отбора ще отбележат общо повече точки от границата, определена от букмейкъра. Най-добрият план за Под и Над залози е да определите кои на най-добрите офанзивни и дефанзивни отбори в лигата. Много от силните отбори в НБА се затрудняват да отбелязват точки на отбори със здрава защита.

3 мита за залози на NBA, които в действителност са верни