Залози на NBA

Всички знаем, че мачовете от НБА са сред най-популярните опции за залози сред любителите на букмейкърските къщи. Една от причините Националната баскетболна асоциация да е сред най-интересните лиги за залагания се крие в това, че може да бъде използвана много проста математика за системите за залози.

Баскетболът има много правила, които целят да се осигури паритет, ето защо има някои системи, които работят с чист, нефилтриран математически анализ.

И точно поради това (и много загубени залози по пътя), има редица луди идеи за залагания на NBA, които в действителност са верни!

1. Залагания на мачовете от предсезонната подготовка

Залозите на приятелските двубои от предсезонната подготовка на отборите от Националната баскетболна асоциация са по-рискови от почти всичко друго в редовния сезон. Докато това може да изглежда трудно за преглъщане, просто трябва да повярвате в него. Правилата са създадени, за да има равенство между отборите, което прави мачовете от преди сезона много непредсказуеми. Защо? НБА има много строг контрол, за да се гарантира, че никой отбор няма да създаде династия в лигата – разбира се, всяка правило си има изключения, а тук изключението се казва Чикаго Булс. Но докато отборите могат да имат добра серия в продължение на няколко години, има много малък шанс за 20 или 30-годишна династия в НБА.

Отборите, които не се представят добре, получават огромно предимство на драфта за следващия сезон. Накратко казано, почти невъзможно е да се предскаже как най-успешните и най-неуспешните отбори ще се представят през следващия сезон на базата на представянето им през този. Всички, които се занимават сериозно със стратегии за залози на NBA, разбират тази концепция и непрекъснато се стараят да усъвършенстват своите системи. Те знаят как драфта може да преначертае ситуацията в лигата и да даде предимство на аутсайдерите.

Това е нещо, което се определя в рамките на първите няколко седмици на сезона – което означава, че освен залозите преди началото на сезона, залозите ви в началото на сезона също трябва да бъдат изключително консервативни – ето защо експертите съветват играчите да обръщат специално внимание на прогнозите на специалистите в периода между подготвителния сезон и първите няколко седмици в редовния сезон. Защо? Защото тогава системите за залози са поставени на стрес тест. Всеки типстър ще покаже блестящо представяне – или поне по-печелившо от средностатистичестото – когато е събран правилния микс от статистически данни, които са били разгледани и тествани.

2. Игнориране на атаката и защитата

Вашите баскетболни прогнози не следва да се определят просто на това кои ключови играчи започват в защитата или нападението. Защо? Атаката и защитата не са от голямо значение, защото трябва да се вглеждате предимно в относителната сила на отбора.

Начинаещите залагащи обикновено определят цялостната сила на отбора единствено на базата на нападението или защитата. Въпреки това, нито една от тези две качества не може да работи самостоятелно. В действителност, те са почти неразделни, което означава, че правенето на прогнози заради силна защита или силно нападение е само по себе си грешка, особено ако противниковият отбор може да се противопоставя успешно на силното звено на вашия отбор или може да прилага натиск като цяло.

3. Залагане срещу отбори, които се намират назад в класирането

Статистическите анализи показват, че залагането срещу отбори, които са назад в класирането в края на сезона, носи печеливши предимства. Не е изненадващо да видим отбор от долната половина на класирането да дава всичко от себе си, но това всичко да не изглежда достатъчно. Понякога ще ставате свидетели на героични изключения, но в общия случай показалите по-слаби резултати през сезона няма да се представят по най-добрия начин в края му.

Така че, ако ще залагате на мачове на отбори от дъното на класирането, погледнете към техния процент на победи и загуби или към техните последни игри, за да видите дали тимът ще може да направи нещо. Но просто казано, залагането срещу тези отбори е много по-умната стратегия.