Грешки при спортните залагания

Много от залагащите на спортни събития обичат да използват различни тенденции в своите залози. Една тенденция в спортните залози е нещо, което се е случвало в миналото с достатъчна честота, за да бъде печелившо, и което залагащите използват като ръководство за намиране на залози в бъдещето. Тенденции могат да бъдат намерени във всеки спорт, на който можете да залагате. Някои от тях са много специфични и се случват твърде рядко, докато други могат да се появяват по няколко пъти на седмица. Няма нищо лошо да се използват тенденциите в спортните залагания – не само, че няма нищо лошо, ами и това всъщност е един чудесен начин за играчите да намират ситуации, които биха могли да доведат до печеливши залози. Залагането с използването на минали тенденции все пак не винаги е лесно и има много скъпоструващи грешки, които можете да направите, ако не сте внимателни. Ето четири от най-големите грешки, които хората правят, когато залагат на базата на минали тенденции:

Сляпо следване на нещо, което звучи добре – Има много неща в спортовете, които звучат добре и ви изглеждат като много смислени и достоверни. Говорим за някои лесни предположения, които звучат добре и изглеждат логични на пръв поглед. Това са най-различни неща, като например тези, за които коментаторите и анализаторите обичат да говорят и пишат. Има само един проблем с тенденциите от този род – те често не са верни. Те може и да звучат добре и може и да издържат на някой не особено качествен анализ, но когато погледнете към тях по-отблизо ще откриете, че не са верни достатъчни често, за да бъдат печеливши. Понякога дори ще откриете, че са си направо пълни глупости и не само че не са печеливши, но и са силно губещи. Не можете просто да се доверявате на всичко, което виждате или чувате, без първо да се уверите, че в казаното наистина има смисъл и без сами да проверите достоверността на казаното – все пак вашите пари ще бъдат заложени на карта, така че определено трябва сами да си напишете домашното. Това важи с особена сила, когато прочетете за някаква тенденция в интернет. Всеки в интернет пространството има по някоя тенденция или система, за която твърди, че е най-добрата на света и ще ви направи мигновено богати. По-голямата част от тях обаче няма да издържат и на най-елементарната проверка. В някои случаи те просто не са печеливши, а в останалите случаи някога може и да са били печеливши, но към днешна дата ситуацията се е променила. Преди да последвате която и да е тенденция, която някой ви казва, трябва да проверите логиката зад тази тенденция и да я тествате, за да можете да сте сигурни, че е толкова добра, колкото звучи. Ще ви дадем една тема за размисъл, която трябва да си припомняте всеки път, когато прочетете някоя тенденция в мрежата – ако тя е толкова страхотна, защо тогава някой би я давал безплатно на непознати в интернет?

Тестване с малка извадка – Тестването на тенденция, за да сте сигурни, че тя наистина успява да познава победителите в дадения спорт и може да бъде печеливша в дългосрочен план, е най-важната стъпка, когато искате да залагате на тенденции. Ако не тествате достатъчно изчерпателно обаче, можете да си самовнушите, че в тенденцията наистина има логика и е печеливша, докато тя всъщност не е. Да речем, например, че някой ви каже, че в италианското първенство мачовете между отборите от долната половина на класирането излизат Под 2,5 гола в достатъчен процент от случаите, за да бъде залагането на това печелившо. Решавате да проверите дали в това има логика и влизате в някой сайт за резултати и поглеждате към последните два кръга. Има 10 мача между отбори от долната половина на класирането и 8 от тях наистина са с под 2,5 гола. Дали обаче ако бяхте проверили предишните два кръга нямаше да видите, че тогава само 3 от 10-те мача между отбори от долната част на таблицата са били с под 2,5 гола? Проверяването на няколко мача въобще не е достатъчно представителна извадка, за да можете да си правите каквито и да е изводи. Ако тествате с извадка с много голям размер, например 10 000 мача, и видите, че 8000 от тези игри са се случвали наистина според тенденцията, тогава ще можете да сте далеч по-сигурни. Колкото по-голяма е извадката, толкова по-уверени можете да бъдете в изводите от нея.

Прекалено многото разчитане на вашата тенденция – Успешните залагащи използват тенденциите като някакъв вид ръководство – карта на спортните залози, която може да бъде интересна и полезна. Те не ги използват като някакво желязно правило, което абсолютно задължително трябва да се следва. Ако искате да залагате на тенденциите в залаганията, след като откриете игра, която отговаря на условията на тенденцията, трябва първо да се убедите, че няма други обстоятелства, които да правят играта по-малко атрактивна за залози. Някои примери за такива обстоятелства могат да включват контузия на звезда, екстремни климатични условия, силно изкривен интерес към играта от страна на залагащите и така нататък. В тези случаи правилното решение е да пропуснете тази игра – дори и тенденцията да казва, че е добра за залог. Вие би трябвало да сте по-умни от една суха тенденция, така че трябва да я контролирате вие, а не тя вас. Ако редовно успявате да премахнете игри, които е вероятно да са губещи, след това процентът ви на победи ще бъде по-добър и банката ви ще нарасне бързо.

Не коригирате с течение на времето – Повечето тенденции, които са печеливши в момента, няма да бъдат печеливши завинаги. Има няколко причини за това. От една страна, ако тенденцията стане популярна и се използва от много залагащи, букмейкърите ще коригират своите коефициенти, за да я компенсират и направят по-малко печеливша. Също така, с течение на времето и самите спортове и отбори се променят. Играчите се сменят, треньорите също, а стратегиите и схемите се развиват и стават все по-сложни с всяка година. Ако просто залагате на една тенденция година след година, ще видите как с времето печалбите ви бързо намаляват. В крайна сметка, вашата банка ще започне да се свива и накрая нищо чудно да фалирате. Ако залагате на тенденции, най-лошото нещо, което можете да направите, е да сте самонадеяни и да си мислите, че по този начин ще можете да печелите пари вечно.