Управление на парите при залагания на спорт

Инвеститорите във всички области – независимо дали става въпрос за инвеститори в пазарни акции или специалисти в спортните залози, които приемат залозите като инвестиция – имат еднакви общи основни инвестиционни философии, които прилагат винаги, без значение от обстоятелствата.

Някои от най-важните фактори и най-добрите съвети, за да се превърнете в печеливши инвеститори, включват:

-> Не позволявайте на емоциите да диктуват вашите инвестиционни решения
-> Фундаменталният анализ на данни и проучванията ще ви покажат къде е стойността, на която е най-добре да инвестирате парите, кои пазари трябва да избягвате и къде можете да си спечелите предимство пред конкурентите.
-> Голяма част от информацията няма материално измерение и не може да бъде измерена (например, мотивацията на отборите и психическото им състояние в деня на мача). Количествените аспекти на една компания или на един отбор – като например печалбата при компанията и победите при отборите – е лесно да бъдат намерени и измерени, но винаги трябва да включвате във вашата формула и странични фактори като нов треньор, нов играч, метеорологични условия и т.н. Използвайте комбинация от материални и нематериални аспекти при правенето на вашите инвестиционни прогнози.
-> Управление на банката и управление на парите

Последното, управлението на банката, е една от най-често игнорираните области от страна на залагащите, но тя си остава може би най-важната част от успеха на един играч в букмейкърските къщи. Правилното управление на банката прави разликата между един обикновен залагащ и печелившия спортен инвеститор.

Ако залагате повече от това, което банката ви позволява, вие можете да бъдете окачествени като проблемни комарджии и трябва да потърсите помощ. Да не знаете дори някои основни неща за управлението на парите е сигурен знак, че попадате в категорията на проблемните залагащи. Това е все едно просто да си хвърляте парите през прозореца. За съжаление, всяка година хиляди хора губят парите си на спортни залози, повечето от тях без въобще да осъзнават, че са проблемни комарджии.

Спортно инвестиране и управление на банката

Странно е, че постоянно срещаме много хора, които прилагат добри практики за управлението на парите са у дома или в своята професия, но не прилагат същите икономически принципи, когато става въпрос за спортни залагания. Повечето хора биха избрали в магазина продукта с по-ниска цена при равни други условия, но много от тях няма да потърсят най-добрия коефициент в букмейкърите, а просто ще заложат в любимия им или в този, който първи им изскочи. Те не влагат логика в правенето на прогнози, вместо това избират своя фаворит на базата на емоциите си.

Помислете за това. Никой инвеститор не би хвърлил половината си банка на нещо, в което има 50% вероятност за загуба. Играчите в букмейкърските къщи обаче правят това постоянно. И повечето хора научават по трудния начин, че това не е правилното отношение към спортните залози.

Друг фактор, който играе роля при губещите играчи, е, че те са твърде алчни в залозите. Те с радост биха приели 150 лв. като годишна печалба на банков влог в размер на 2 000 лв., но отказват да приемат 500 лв. като приемлива годишна печалба от футболни залагания. Но ако се вгледате в пътя на печелившите спортни инвеститори, ще видите, че те имат подход, подобен на този на Уорън Бъфет – малки, но постоянни печалби всеки месец, без гръмки удари, но с натрупване на феноменални печалби с течение на времето.

Съвет 1: Първият съвет, преди всичко останало, за добро управление на парите е дисциплината

Успешните спортни инвеститори са достатъчно дисциплинирани да определят дадена сума от своя банкрол като тяхна максимална сума на заложените пари поради някаква причина. Обикновено тази сума представлява 20-25% от банката. Този дисциплиниран подход ще ви гарантира, че няма да излезете от границите си… в добри и лоши времена.

Съвет 2: Определете каква ще бъде вашата единица за залог

За да можете да менажирате банкрола си по-ефективно, трябва да решите каква ще бъде вашата единица за залог още преди началото на сезона. По този въпрос можете да прочетете много съвети, но тази област е по-скоро персонална за всеки отделен играч. Вашата лична и финансова ситуация трябва да определи колко да залагате всеки месец.

Съвет 3: Знайте си отварящите залози

Изчислете общия брой на залозите и го разделете на седмичния бюджет за залози. Това ще ви даде цената на единицата, която можете да си позволите.

Как да залагате правилно през целия сезон? Много просто – придържайте се към първоначалния си план и вашата стратегия за управление на банката. Вашият банкрол ще се увеличава или намалява всяка седмица, но това не трябва да оказва влияние на базисната ви стратегия.

Това, естествено, не означава да не променяте нищо. Подобно на инвестирането в акции, трябва да правите леки корекции в стратегията си седмица след седмица, месец след месец в зависимост от промените в пазара.

Спортният инвеститор не е нужно да бъде математик, за да прави правилен менинджмънт на банката и парите си. Просто трябва да има търпение и дисциплина.