Арбитражните залози

Арбитражните залози (известни също и като сигурни залози) не представляват една от многото “сигурни системи”, които ви обещават бързи пари в голямо количество (и за които ще трябва да платите “символична сума”, както обещават повечето от онези, които продават сигурните системи). Не е нужно да плащате нищо на никого, за да можете да използвате системата на арбитражните залози, която всъщност ви гарантира безрискови залози!

На прост език, арбитражните залози (в света на хазарта е приет и жаргона “арбове”) представляват залози за двете страни на едно събитие при различни коефициенти за гарантиране на печалба без значение от крайния резултат на събитието. Ето ви един прост пример, за да разберете за какво става въпрос (примерът не е много реалистичен, но ще ви помогне да схванете идеята). Представете си, че Джокович играе срещу Федерер. В Букмейкър А се предлага коефициент 1.80 за победа на Джокович и 2.10 за успех на Федерер. Букмейкър Б е на обратното мнение за шансовете на двамата играчи и вижда Федерер като фаворит. Той предлага 2.10 за Джокович и 1.80 за Федерер. В такъв случай, един занимаващ се с арбитражни залози човек би поставил залог в букмейкър А (да кажем, например, 100 лв.) за Федерер и залог в същия размер в букмейкър Б за Джокович. Общият залог е 200 лв. и, който и от двамата велики тенисисти да спечели мача, ще имате един сигурен печеливш залог и гарантирана печалба от 10 лв. (100 лв. Х 2.10 = 210 лв.)

Арбитражните залози на теория

Има няколко различни вида арбитраж. Арбитражът, използващ букмейкърите, е най-популярният вид спортен арбитраж и той използва предимството на различните коефициенти в различните букмейкърски къщи. За да разберете по-лесно как става този арбитраж, ние ще се опитаме да ви го обясним като използваме събития и видове залози с два възможни изхода, макар че можете да правите арбитражни залози и на събития с повече от два възможни изхода. Хубаво е да знаете обаче, че най-добрите събития за арбитраж са именно тези с два възможни изхода, тъй като дори и при тези с три (колкото има всеки един футболен мач) е много по-малка вероятността да намерите коефициенти, предоставящи възможност за арбитраж. При събитията с повече възможни изходи става и много по-трудно пресмятането дали коефициентите предоставят възможност за арбитраж. Нека да си представим друг тенис мач. Джокович се изправя срещу Григор Димитров вместо срещу Федерер и поради тази причина коефициентите в букмейкърите не са така равностойни. Букмейкър А предлага 1.30 за Джокович и 3.50 за Димитров. Букмейкър Б е по-щедър за желаещите да заложат за Джокович и предлага 1.44, докато за Димитров ставката е намалена на 2.90. Букмейкърите имат едно просто правило – винаги играчите им ще изгубят пари ако заложат за всички възможни изходи (тоест, никога не е възможен арбитраж в само един букмейкър). Така например:

  • Букмейкър A 1.30-1 + 3.50-1 = 1.055
  • Букмейкър Б 1.44-1 + 2.90-1 = 1.039

Това се нарича “балансиране” и по този начин букмейкърите могат да печелят от всяко едно събитие, независимо от изхода. В този пример, букмейкър А ще спечели 5,5% от залозите на тенис мача, докато букмейкър Б ще се задоволи с 3,9%.

И тук идва методът на арбитража. Идеята е да намерите различни коефициенти в различните букмейкърски къщи, чрез които да доведете сметките до резултат под 1.00. Такъв е случаят, когато букмейкърите имат различно мнение за шансовете на различните възможни изходи и това тяхно разминаване в становищата може да бъде използвано от нас за извличане на печалба. Например, когато Английският национален отбор играе футболна среща срещу друг национален отбор, букмейкърите от Великобритания предлагат по-ниски коефициенти за Англия и съответно по-високи за опонента. Това се прави, защото повечето залози се правят за Англия и те искат да балансират залозите, като предложат по-добра оферта за противниковия отбор. В букмейкърите извън Обединеното кралство обаче коефициентите ще бъдат различни и по-близки до реалните шансове на двата отбора.

В примера ни от тенис мача по-горе, залагането за Джокович в букмейкър Б и за Григор Димитров в букмейкър А ще доведе до следния резултат:

1.44-1 + 3.50-1 = 0.98

Ако поставите 1 000 лв. залог за Джокович в букмейкър Б и 414,43 лв. (1000 x (1.44 / 3.50)) за Димитров в букмейкър А, ще си осигурите 28,57 лв., независимо от това кой ще спечели!

Джокович: 1000 лв. x 1.44 = 1440 лв.
Димитров: 411.43 лв. x 3.50 = 1440 лв.
1440 лв. – 1411.43 лв. (Общ залог) = 28.57 лв.

Арбитражни залози на практика

Въпреки че арбитражният залог би трябвало да е “без риск”, има много подводни камъни, в които може да се натресе всеки “арбър”.

Възможността за арбитраж обикновено не се задържа много дълго. В повечето случаи, времето за арбитража не трябва да бъде повече от 15 минути и реакцията трябва да бъде мигновена. Без бърза реакция, арбърът може да пропусне да покрие всички възможности и арбитражът ще се превърне в обикновен залог с голяма сума.

Човешката грешка също може да струва много. Има хиляди залози и безброй букмейкъри. Намирането на арбитраж чрез собствено проучване ще бъде истинско мъчение, което ще изисква голямо количество време и усилия. Изобилието от онлайн калкулатори за арбитражни залози и платени услуги би трябвало да намалят вероятността за човешка грешка, но за съжаление грешки винаги се случват. Поради големият брой на залозите и натрупаната умора или просто от вълнението, арбърът може да постави залог за грешния изход, да направи грешка в пресмятането или да се окаже, че няма достатъчно средства в един от акаунтите си.

Букмейкърите понякога правят неволни грешки и предлагат нереално високи коефициенти спрямо конкурентите. Обикновено в такива случаи се стига до анулиране на всички залози за това събитие. Това поставя арбърът в много опасна позиция, тъй като другият му залог е все още активен и няма как да бъде анулиран. Той трябва да действа много бързо, да намери следващият най-висок коефициент, който да замени отменения му залог, и така поне да намали до минимум загубата си.

Арбитражът е напълно легална дейност (подобно на финансовия трейдинг), но не са много букмейкърите, които гледат на него с усмивка. На тези, които са заподозряни в арбитраж, могат да им бъдат наложени ограничения за максималния залог, което ще намали печалбата от арбитража и ще го направи безсмислен. Друга мярка е да правят депозирането на пари много лесно, но тегленето много трудно.

Други видове арбитража

За-Против спортния арбитраж е почти същото като този в букмейкърите, само че “мястото е различно”. Борсите за залози като Betfair станаха популярни с възможността да се залага против случването на дадено събитие. Арбитраж възниква, когато една борса предлага достатъчно висок коефициент „Против“ случването на събитието, докато друга борса или някой букмейкър предлага достатъчно висок коефициент „За“ случването му.

Бонусният арбитраж използва офертата, която почти всеки букмейкър предлага на своите новорегистрирани потребители. Бонусът може да бъде в размер между 10 и 200 лв., но в повечето случаи има изискване за превъртане на бонуса няколко пъти, преди да бъде изтеглен. Този вид арбитраж просто използва бонуса вместо истинските пари, докато другият възможен изход е покрит в друг букмейкър. Предимствата на този метод са, че играчът не трябва да намира истински арбитраж, тъй като дори и два коефициента по 1.90 пак ще донесат сигурна печалба от 90 лв. Повече за тази стратегия можете да прочетете в статията “Покрити залози: Как да победите букмейкърите в собствената им игра”.

Заключение

Спортният арбитраж е наистина безрисков и е възможно да се направят пари от него. Въпреки това, правенето на арбитражни залози далеч не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед, и изисква да вложите време, усилия и най-вече търпение.