Преглед на минали мачове

Играчите, които се интересуват от системи за залагания, трябва да се научат да прилагат метода “обратно тестване”. Най-просто казано, обратното тестване е поглед назад към минали мачове, за да видите как изследваната от вас система или тенденция би се представила в тях. Като видите дали системата щеше да е печеливша в миналото, можете да си извадите доста достоверни изводи за това дали си заслужава да я използвате наистина. А най-хубавото е, че целият този процес на тестване става без да рискувате нито лев от собствените си пари. Ако всичко е направено правилно, вие няма да си гарантирате печалба, но поне ще си дадете по-голям шанс за успех, след като скочите в залозите с истински пари за предстоящи срещи.

Правилното обратно тестване изисква някои познания по статистика, но ние няма да навлизаме в детайли за тях – ваша задача е да имате или да придобиете елементарни познания по статистика. Освен тях, има някои неща, които хората трябва да имат предвид, ако искат да правят ефективно обратно тестване. Ето четири неща, които ще ви помогнат да направите правилните изводи от този метод:

Разровете се надълбоко – Като общо правило, колкото по-голям е размерът на извадката, толкова по-добра е тя. Ако хвърлите монета десет пъти, напълно възможно е да получите ези в осем от хвърлянията. Но ако хвърлите същата тази монета 10 000 пъти, на практика няма никакъв шанс да получите 8 000 пъти ези. По същия начин работи и статистиката и това е основното нещо, което трябва да знаете за нея. Една малка извадка от само няколко игри може да ви накара да мислите, че системата е ефективна, но ако направите по-голяма извадка е напълно възможно да докажете, че в действителност тя въобще не е печеливша. Колкото е по-голям размерът на вашата извадка, с толкова по-голяма увереност ще можете да вярвате на нейните резултати и толкова по-добър шанс имате вашата система, която е дала положителни резултати по време на обратното тестване, да бъде печеливша и когато започнете да я прилагате със собствените си пари. Стига да има достатъчно мачове, които да отговарят на условията на вашата система и така да можете да ги включите в обратното тестване, и стига да не се е променило нищо значително в начина на провеждане на тези мачове, колкото повече тестове направите, толкова по-коректни резултати ще дадат изводите от обратното тестване.

Бъдете напълно откровени със себе си – Хората се самозалъгват през цялото време – това прави животът по-поносим за всички нас. Когато става въпрос за обратно тестване обаче, просто не можете да си позволите да бъдете нищо друго, освен напълно честни със себе си. Много е лесно и напълно естествено за хората да искат да излъжат себе си за това как върви тестването. Ако предварително са очаквали тестването да има положителни резултати, хората са склонни да закръглят числата към по-горната цифра, да игнорират дългите губещи серии или да се преструват, че ако бяха залагали с реални пари, щяха да могат да избегнат залагането на част от загубените мачове. Това е в природата на хората, но трябва да се отърсите от това, защото иначе можете да понесете сериозни загуби. Всичко, което правите, е да се мамите самите себе си, защото в крайна сметка това ще бъдат вашите пари, които ще загубите, ако успеете да се убедите, че системата е по-обещаваща, отколкото тя в действителност е. Провалилата се система в обратното тестване не е непременно нещо лошо – това просто означава, че нещо в нея не работи както трябва, но това не ви пречи да се върнете към чертожната дъска и да се опитате да я направите по-добра. По-добре да не не залагате и да не спечелите никакви пари, отколкото да залагате и да губите пари. Можете да бъдете сигурни, че всеки успешен залагащ, който има печеливша система, преди това е тествал десетки системи, за да може да стигне там, където е. Не очаквайте задължително да имате голям успех още с първата система. Не че е невъзможно, но просто е по-вероятно в началото да не успеете.

Бъдете постоянно любопитни – Успешното обратно тестване трябва да е динамичен процес. Не е достатъчно да излезете с някаква теория, да я тествате и след това да се надявате да бъде печеливша. Непрекъснато трябва да гледате внимателно резултатите, които получавате от обратното тествате, да се опитвате да разберете какво означават те и да мислите за различни начини, с които да подобрите резултатите. Всяка идея, която ви дойде на ум, трябва да бъде тествана наново и този процес трябва да продължи до самия край на кариерата ви в спортните залози. Хората с успешни системи, с които успяват да залагат печелившо и да правят добри пари, имат едно общо нещо – те постоянно променят и тестват системите си, за да намерят начин да подобрят рентабилността си или поне да я задържат на същото равнище.

Винаги бъдете готови за най-лошото – Резултатите, които ще получите във вашето обратно тестване, почти със сигурност няма да бъдат точно същите като резултатите, които ще имате след като започнете да залагате с реални пари. Напълно възможно е действителните резултати да се окажат по-лоши от резултатите от обратното тестване. Заради това, когато оценявате каквито и да е резултати от обратното тестване, винаги си струва да бъдете малко песимистични. Ако тестването показва, че системата носи само малка печалба в дългосрочен план, би било полезно да се опитате малко да я промените и да проучите как може да бъде подобрена, защото е много вероятно тази малка печалба всъщност да се превърне в малка загуба. Преди да бъдете уверени, че вашата система е достатъчно добра, за да бъде пусната в реална битка срещу букмейкърите, първо трябва да се уверите, че тя е достатъчно по-успешна от минималното ви допустимо ниво на успешност, така че да можете да си позволите тя наистина да се представя по-зле от тестовия период и въпреки това да бъде добра за вас.