Залози и психология

Д-р Александър Елдер, един от най-известните трейдъри и автор на няколко книги, бе казал преди години: “Да бъдеш губещ трейдър е като да бъдеш алкохолик“.

Приемайте загубите

Същото е и в залаганията на спортни събития. Неофициалната статистика сочи, че само 1% от залагащите в букмейкърите са на дългосрочна печалба. Когато влезете в хазартната индустрия, първоначално е твърде вероятно да бъдете част от онази другата по-многобройна група и бъдещият ви успех в залозите зависи на първо място от начина, по който подхождате към тях. Ако вашата цел е да намерите в букмейкъра забавление за предстоящия скучен уикенд, подобно на онези, които обичат от време на време да изпият по една бира (отново паралел с алкохолизма), всичко ще бъде далеч по-лесно. Няма да станете богати от залозите, в действителност ще е проява на добра карма ако въобще спечелите нещо. Но потенциалните ви печалби ще имат много по-голямо значение за вас и загубите ще бъдат приемливи. Но сериозните проблеми идват, когато започнете да кроите сериозни планове как да ограбите букмейкърите. Една подгрупа, която бихме нарекли “щастливите губещи”, са тези, които губят всичките си спестявания и след това осъзнават абсурдността на тази идея и се отказват от нея. Друга подгрупа ще обвинява тъпо и упорито всички други фактори, но не и себе си. Късметът е най-популярното извинение. Трябва обаче да ви стане ясно, че няма такова нещо като лош късмет в залаганията! Вашият отбор е получил червен картон или гол в 90-тата минута. Да, това е гадно, но следващият път ще се случи същото, само че във ваша полза. Когато теглите чертата на края на сезона, ще видите, че подобни сценарии са се случвали почти еднакво често в двете посоки. След това, членовете на тази група отказват са приемат, че са губещи играчи (подобно на алкохолиците). Те лъжат пред семейството и приятелите си, но също така и лъжат себе си. Междувременно, те променят методите си, системите и платените услуги, които използват. Следващата фаза е удрянето на дъното. В най-лошия случай се губят семейството, работата и покрива над главата. Така че, първата стъпка да се превърнете в успешен залагащ е да приемете болезнената истина и да признаете, че сте губещ играч!

Променете мисленето си

За да избегнете първия капан, ще трябва да забравите идеята за забогатяване по бързата процедура. Вашите врагове са букмейкърите и те са съставени от професионалисти от най-високо ниво в областта. Вашите печалби са техните загуби. Не е срамно да се провалите. Но ако искате парче от тортата, трябва да станете по-добри от тях. Стартовата ви позиция е лоша. Работете здраво и загубите ще намаляват. Основната ви цел трябва да бъде да избегнете загубите. Когато стигнете до ситуацията, когато теглите чертата след края на сезона и балансът ви не е в червено, ще заслужавате голямо поздравление. Само тогава ще можете да започнете да мислите за себе си като за успешен залагащ и да се замечтавате за дългосрочна печалба. Пътят към този етап не е нито лесен, нито кратък. Както споменахме, 99 процента от играчите не достигат до това ниво. Другият избор е да приемете залозите като вид забавление. Вкарайте в букмейкъра сумата, която обикновено харчите за питиета в събота вечер или за това тениска. Загубите няма да наранят начина ви на живот, а печалбите ще ви накарат да се чувствате добре.

Винаги запазвайте спокойствие

Има голяма разлика между състоянието на ума на победителите и губещите. Победите карат губещите да се чувстват силни и им дават емоционален екстаз. Те искат да изпитат този екстаз отново и затова правят безразсъдни залози и връщат печалбата си на букмейкърите. След това искат да си я върнат и последват нови лоши залози. Повечето залагащи не могат да понасят болката от поредица от тежки загуби, всяка загуба за тях е малка трагедия. Често при тях се случват залози “всичко или нищо”. Малко от тези играчи осъзнават, че проблемът не е в самите им залози, а в начина им на мислене. И обратно – победителите приемат своите победи и загуби без прекалено много емоция. Те знаят, че са добри в това, което правят, и че работата им ще се изплати рано или късно. Сезонът е дълъг и един лош залог не означава нищо.

Опасността от печеливши и губещи серии

Полюляванията нагоре и надолу са често срещано явление в залозите, дори и професионалистите се изправят пред този проблем. Когато средностатистически аматьор направи няколко победи подред, той се чувства като непобедим. Той увеличава залозите на рискови залози и много скоро връща парите на букмейкърите. Противоположно, губещите серии ги карат да се чувстват много зле и се сриват тотално. Имали сте лош уикенд? Случва се, просто спрете да мислите за него. Бъдете силни и изчакайте следващия кръг. Има пауза за двубоите на националните отбори и няма много на какво да залагате през следващите две седмици? Няма значение, преодолейте неприятното чувство и продължете напред. Собственици на букмейкърски пунктове са ни споделяли, че най-големите им печалби идват в неделя вечер, когато хората се опитват да избиват загубите си от уикенда, знаейки, че няма да има сериозни мачове поне до другия уикенд. Затова, ако сте изхарчили до обяд дневния си бюджет за залози, просто не пипайте парите си до утре! Самодисциплината е не по-малко важна при прогнозирането на изхода от мачовете. Правете си спокойно анализи на мачовете и не се замисляйте за статистиката си от последните си залози. Да бъдете импулсивни няма да ви е от помощ. В края на краищата, всичко зависи само от вас.