Оразмеряване на спортни залози

Дали поставянето на залози в правилния размер може да подобри вашите резултати в букмейкърите и съответно вашите печалби? При анализ на 500 залози бяха тествани пет различни техники. Само една от тях даде конкретен резултат. Защо?

Ще стигнем и до въпроса “защо”, но първо искаме да ви обърнем внимание на това колко е важно правилното оразмеряване на залозите. Неговата важност се повтаря многократно отново и отново от професионалните спортни залагащи – в края на краищата, трябва да преценявате залозите си внимателно. Има голямо основание да се предполага, че сумата, с която залагате, всъщност е по-важна от това, на което всъщност залагате. Така че в този пост ще разгледаме няколко популярни методи за определяне на размера на залозите, които се използват от професионалистите, и ще ви разкрием кой от тях е много добър.

Повечето техники не водят до добри резултати

Спортните залози, като всеки друг вид инвестиция, са базирани на печалбата срещу потенциалната загуба. В залозите на футбол, това е двойно по-вярно, защото при тях има толкова много налични възможности, които ще ви помогнат бързо да загубите парите и инвестицията си. Когато загубата не се взема под внимание, почти всяка система за залагания ще се провали. Професионалният блекджек играч Ед Торп научи този тъжен урок по трудния начин, след като казината продължаваха да побеждават неговия “метод”, който той в крайна сметка обясни, че представлява просто внимателно залагане срещу вероятностите.

Макар че има доста различни стратегии и начини за поставяне на спортни залози, само няколко от тях ще доведат до успех. В действителност, ако направим внимателен анализ на петте най-популярни техники за залагане на футболни мачове, само две от тях се показват като успешни.

Лоша стратегия #1: Залагане на всичко

Това по същество е техниката на залагане на почти всеки непрофесионалист в залаганията. Ако съпоставим тази техника с останалите, тя е с най-малки шансове за успех. Успешен залог = печалба на голяма сума. Неуспешен залог = вашето приключение в спортните залози е приключило. Във футбола, това на практика казва, че не знаете какво залагате, но въпреки това сте готови да профукате всичките си пари на него. Това е сред най-ужасните техники за оразмеряване на залозите, но това не пречи на изключително много залагащи да я използват. Как да я избегнете? Много просто – никога не залагайте всичките си пари на един мач.

Лоша стратегия #2: Мартингейл

Тази техника е една от най-популярните математически стратегии за залагане. Тя е само втората най-лоша техника, но всъщност е съществено близко до първото място.

Както знаете от други наши статии, системата на Мартингейл включва удвояване на залога за покриване на загубите. Тя ще продължи почти толкова дълго, колкото горната техника, но ще бъде по-ефектно, когато се провалите при използването й. Писали сме много за проблемите на системата на Мартингейл в специалната ни статия за него, затова няма да се спираме отново на тях, но просто ще ви посъветваме отново – не я използвайте, защото твърде скоро можете да си загубите банката.

Лоша стратегия #3: Числата на Фибоначи

Ако според вас идеалната система за залагане е да използвате математиката, докато в същото време не знаете какво точно правите, числата на Фибоначи са идеални за вас. Напълно правдоподобно е да използвате числата на Фибоначи, ако нямате идея какво се случва на терена. Единствено тази стратегия може да ви спести някой и друг лев от случайни залози на неща, за които си нямате и на представа. Това не е начина, по който работят професионалните спортни залагащи, това е за хората, които искат да звучат умно пред приятелите си, докато губят собствените си пари.

Добра стратегия #1: Фиксиран размер на залозите

Това е страхотна система за онези, които не са сигурни кой ще спечели, но и не искат да умрат без пукната пара. Залозите с фиксиран размер означават просто да се придържате към един и същ размер на всеки залог. Залозите с фиксиран размер са един от най-добрите начини да сте сигурни, че няма да приключите вечерта след направата на депозита с празна сметка.

Добра стратегия #2: Пропорционални залози

Пропорционалните залози могат да ограничат загубите, като същевременно подобряват печалбите. Пропорционалните залози са най-лесният начин да се справяте с вашите залози. Тази стратегия може да работи по няколко различни начина, но най-просто казано означава, че след серия от успешни залози ще можете да залагате малко повече на следващите мачове. Тази стратегия ограничава възможните щети върху банката и в същото време увеличава възможността за големи печалби по-бързо от фиксираните залози. Когато попаднете в добра серия от успешни залози, ще можете да направите много пари доста бързо.

Никоя система не може да ви спечели предимство в залог с отрицателна очаквана стойност (EV). Въпреки това, информираните любители на залозите могат да подобрят своите шансове чрез начина, по който правят залозите си. Професионалните комарджии, като броячите на карти в блекджека и професионалните спортни залагащи, обикновено оразмеряват своите залози пропорционално на текущите им финансови възможности. Целите на тази стратегия варират от минимизиране на шанса за голяма дългосрочна загуба до максимизиране на очакваната норма на растеж на печалбата.

Как работи двете успешни стратегии в сравнение? Да предположим, че залагате на неща с 50 процента шанс за успех. Ако направите два успешни и два неуспешни залога при фиксиран размер на залозите от 100 лв., вие очевидно ще бъдете на нулата след четирите залога. Но ако банката ви е 100 лв. и залагате 10 процента от парите си от текущата банка и отново имате по две победи и две загуби, ще приключите с 98,01 лв. банка. При пропорционалните залози ще бъдете с 1,99 лв. назад в сравнение с някой, който залага една и съща сума на всеки залог. И в двата случая, резултатите са независими от поредността на победите и загубите.

Това обаче е много елементарно сравнение и не означава, че залозите с еднакъв размер са по-добри от пропорционалните залози. Плюс на пропорционалните залози е, че теоретично никога не можете да изгубите цялата си банка, защото винаги залагате процент от нея. Също така, ако успеете да удвоите банката си, ще имате много по-големи печалби, отколкото при плоските залози, защото вече размерът на залозите ще е много по-голям.