Залози и проблеми

Винаги е вълнуващо, когато новият сезон започне след дълга почивка. Първите няколко седмици на новия сезон могат да предоставят някои трудни предизвикателства пред залагащите, които обаче те могат да преодолеят, стига да бъдат внимателни. Ето нашият поглед към четирите може би най-големи проблема; и решения, които могат да ви помогнат да ги преодолеете, за да избегнете сериозни и скъпоструващи проблеми.

Проблем: Недостатъчни текущи данни. Добрият играч в спортните залози обикновено включва в преценката си за предстоящия мач поглед към направеното от отборите до този момент през сезона, за да си помогне да предскаже какво ще се случи в предстоящото събитие. Когато отборите не са играли много мачове до момента, очевидно не може да се разчита на този фактор. Залагащите са силно зависими от тези статистики и могат да се почувстват изгубени в нищото в началните седмици на кампанията, преди да се създаде един надежден набор от информация.

Решение: За да се справите с това, можете да погледнете в предсезонната подготовка за информация. Предизвикателството в анализа на предсезонната подготовка е това, че не можете да приемате всичко като чиста монета – най-добрите играчи обикновено не играят през целия мач, победата не е основна цел в контролите в почивката между сезоните и така нататък. Въпреки това, често ще можете да интерпретатирате това, което сте видяли в предсезонните мачове, и ще получите ценни прозрения, които ще ви помогнат да знаете кой къде се намира в първите мачове от сезона, преди нивото на отборите да си проличи и от официалните срещи. Можете също така да погледнете към тенденциите при треньорите. Някои треньори имат навика да си подготвят отборите да бъдат във върхова спортна форма в началото за ударен старт но сезона, докато отборите на други често започват кампанията на по-ниско темпо и постепенно увеличават нивото си.

Проблем: Отборите са непредвидими в началото. Във всеки спорт и във всеки сезон ще виждате няколко наистина добри отбори, които изглеждат ужасно в откриващите мачове, както и няколко привидно по-слаби отбори, които не могат да загубят в началото. В течението на един сезон обикновено е сравнително лесно да се определи кои отбори са добри и кои не толкова, но в първите няколко седмици изглежда, че всичко може да се случи.

Решение: Най-доброто и най-очевидното решение е да залагате по-малки суми, докато не почувствате, че държите нещата под контрол. Не трябва да залагате в обичайния си размер на всеки залог. Умните залагащи знаят, че избягването и ограничаването на загубите е поне толкова важно, колкото и печалбите. В същия дух, би било много добре да бъдете търпеливи в началото и да правите залози само на нещата, в които сте сигурни, че имате предимство. След като сезонът се развие и придобиете по-добро чувство върху отборите и мачовете, тогава ще можете да си позволите да залагате по-смело, но в началото трябва да се доверявате само на залозите, които ви се струват с най-малък шанс за провал. Не забравяйте, че добрите залагащи трябва да бъдат и добри психолози. Понякога отборите започват сезона бавно, защото нямат голяма мотивация за ударен старт – те знаят, че ще успеят в края, така че са по-фокусирани в края на сезона, отколкото в началото. Добър пример за това е българският шампион Лудогорец, който редовно започва новите сезони с големи провали, но това не му пречи особено, защото знае, че накрая ще изпълни целта си. По-слабите отбори, от друга страна, просто се опитват да спечелят нещо, докато могат.

Проблем: Движението на коефициентите е непредвидимо. В по-късните етапи на първенствата, проницателните залагащи обикновено могат да правят доста добри предположения за това как коефициентите ще се движат. В началото обаче това не е толкова лесно – повечето залагащи все още не са започнали да обръщат достатъчно внимание на лигите, така че липсата на пари в комбинация с добавената непредсказуемост води до повишена несигурност. Трудно можете да изберете точния момент за залог, защото във всяка една минута коефициентът може както да се вдигне, така и да се срине. Често ще ви се случва вторият вариант и ще ви е яд защо не сте заложили досега.

Решение: В края на сезона можете да бъдете по-избирателни, но в началото му не можете да си го позволите. Докато в края на кампанията можете да изчакате да видите дали коефициентът няма да си вдигне още, в началото трябва да заложите още в първия момент, в който видите положителна тенденция във вашия коефициент. По-добре да приемете приемлив коефициент сега, отколкото да бъдете принудени да заложите на по-лош по-късно или да бъдете принудени да се откажете от залог на този мач.

Проблем: Вълнението и нетърпението водят до лош избор. Ако сте чакали с нетърпение новия сезон от дълго време, след това най-вероятно ще бъдете много търпеливи да започнете да залагате, след като толкова много време не сте имали тази възможност. Това може да ви накара да направите залози в ситуации, в които няма достатъчно логика зад решението, а това може да ви струва скъпо.

Решение: В началото на сезона, първото нещо, което трябва да направите, е да си поемете дълбоко въздух и да се отпуснете. Трябва да запомните, че успешните залози са маратон, не спринт. Никога не е добра идея да залагате, когато не сте сигурни в предимството си и убедени в своя анализ – независимо от това колко силно искате да направите залог. Правенето на залози е много забавно, но губенето на залози не толкова. Бъдете търпеливи и ще избегнете тези загуби.