Букмейкъри за спорт

Има много често срещани митове и легенди за спортните залагания, но не всички от тях са истинни. Понякога хората вярват на нещо, само защото го чуват да се повтаря често. Например, има много хора, които казват, че просто не е възможно да се спечелят пари от залагания на спортни събития. Това не означава, че има нещо вярно в това твърдение (и дори не е близо до това да бъде вярно), но въпреки това много хора смятат, че е точно така, просто защото са го чували от околните много пъти.

Това не означава, че трябва с лека ръка да отхвърлите всички общоприети вярвания, разбира се, тъй като някои от тях са наистина верни. Например, много хора вярват, че букмейкърите имат предимство пред своите клиенти. И те са абсолютно прави. Успешното представяне в спортните залагания е пряко свързано с това да се научиш как да преодолееш това предимство.

В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните митове и легенди и ще обсъдим дали имат нещо общо с истината или не.

Букмейкърите винаги печелят

Така ли е? ДА.

Това е вярно, но с едно важно предупреждение. Букмейкърите винаги печелят в дългосрочен план, но не е задължително да печелят срещу всеки играч и на всеки предлаган пазар. Те не винаги предоставят коефициентите за отделните спортни събития така перфектно балансирани, колкото им се иска да бъдат, което означава, че случването на един от възможните изходи може да им струва много пари. Напълно възможно и дори много често срещано е букмейкър да има губещ ден, ако има няколко събития, които са се развили по неблагоприятен за тях начин.

Въпреки че букмейкърите излизат на печалба спрямо играчите си с течение на времето, важно е да разберете причините. Много хора си мислят, че това е така, защото те имат предимство, което не може да се преодолее, което без съмнение не е вярно. Те със сигурност определят или поне се опитват да определят коефициентите в своя полза, но е напълно възможно да се преодолее това предимство, ако знаеш какво правиш.

Истинската причина, която се крие зад въпроса защо букмейкърите винаги печелят в дългосрочен план, се крие в това, че просто много от залагащите в действителност не знаят какво правят. Много хора залагат предимно за забавление и малко на шега, без да влагат много мисъл в тези свои залози и нормално повечето от този тип залагащите губят в дългосрочен план. Има и много хора, които са се заели със залагането далеч по-сериозно, но допускат твърде често грешки и не успяват да спечелят много пари, ако въобще спечелят нещо.

Определено е възможно за всеки да прави пари от спортни залози. Въпреки това, факт е, че има много малко хора, които инвестират необходимите време и усилия, за да го направят. Ето защо букмейкърите винаги печелят пари, а не защото не могат да бъдат победени.

Никога няма да видите беден букмейкър

Така ли е? НЕ.

Това е един от най-цитираните изрази, свързани със спортни залози. Той до голяма степен отговаряше на истината в миналото, но днес това твърдение не важи със същата сила поради най-различни причини. Дори когато печелят пари от клиентите си, букмейкърите се борят да покрият всичките си оперативни разходи.

Букмейкърската индустрия е много конкурентна, маркетинговите разходи са високи, а печалбите са ниски. Залагащите като цяло станаха много по-добре осведомени за залаганията през последните години. Повечето от тях все още губят в дългосрочен план, но поне са склонни да губят по-бавно и по-малки суми и са по-образовани за неща като търсене на по-добри коефициенти в други букмейкъри и разни такива неща, които намаляват общата печалба на букитата.

Всички тези фактори в комбинация пречат понякога на букмейърите дори да излязат на цялостна печалба, като това важи особено за по-малките играчи на пазара. Големите букмейкъри все още правят пари, но много от малките риби работят на загуба или в близост до нея. Поради това трудно може да се каже, че никога няма да видите беден букмейкър.

Спортните залози се свеждат само до късмет

Така ли е? НЕ.

Това е, чисто и просто, пълна глупост. Играта в лотария се свежда само до късмет. Много други форми на хазарт също зависят само от късмета. Спортните залагания не са сред тях обаче. Късметът определено играе своята роля, особено в краткосрочен план, но простият факт е, че има много умения, участващи в спортните залагания. Факт е и че в дългосрочен план ролята на късмета намалява постепенно и в един момент достига нула.

Най-добрите залагащи на спортни събития в света не печелят последователно пари, защото са късметлии. Те печелят пари защо избират правилните селекции, в правилното време, на правилното място, поради правилните причини. Те развиват стратегии, които работят добре за тях, и отделят голяма част от времето си, за да анализират своите залози. Те знаят как да управляват парите си, контролират своите емоции и винаги остават дисциплинирани. Затова печелят пари, а не защото имат късмет.

Букмейкърите лимитират печелившите акаунти

Така ли е? ДА

Букмейкърите, разбира се, са в този бизнес, за да правят пари. Те нямат задължение да приемат залози от някого и са в пълното си право да ограничават залозите на някой, който се е доказал като постоянен победител. Очевидно може да бъде много разочароващо, ако се случи такава рестрикция на вас, но по-скоро трябва да я приемете като комплимент. Ако вашият акаунт бъде лимитиран, това означава, че си вършите работата правилно.

Все пак, букмейкърите не са толкова бързи в лимитирането на акаунтите, колкото хората си мислят. Те обикновено поставят рестрикции, ако акаунтът е постоянно печеливш в дълъг период от време или ако са решили, че залагащият се занимава с арбитражни залози (взимане на предимство от различните коефициенти в различните букмейкъри, при което се осигурява винаги печалба, независимо от изхода на събитието). Много малко вероятно е някой да ви ограничи, само защото сте ударили няколко големи печалби.

Има някои неща, които можете да направите, за да предотвратите поставянето на лимит върху акаунта ви. Можете да разпределите залозите си между различните букмейкъри, като така е по-малко вероятно букмейкърите да ви забележат, защото размерът на печалбите ще бъде по-малък във всеки отделен букмейкърски сайт. Можете от време на време да поставяте по някой очевидно глупав и аматьорски залог, за да сметнат от букмейкъра, че не сте толкова умен залагащ, колкото изглежда от другите ви залози. Ако все пак някой ви лимитира и не можете да залагате както искате, винаги има и други букмейкъри на разположение на пазара.

Коефициентите се отразяват на стойността

Така ли е? ДА.

Коефициентите за всяка дадена селекция се отразяват върху стойността, така че това твърдение е вярно. Все пак е важно да разберете, че коефициентите не са единственото нещо, което определя стойността. Редовно се вижда залагащите да решават, че селекцията притежава добра стойност, просто защото е с висок коефициент, което не е вярно. По същия начин, не е правилно да се смята, че селекция с нисък коефициент има и ниска стойност.

Ако ви се предложи 1 000.00 коефициент луната да стане лилава тази нощ, това ще е загуба на пари, въпреки че коефициентът е много висок.

По същия начин, ако ви се предложи коефициент 1.001 а това луната да не стане лилава през нощта, залогът е много добър, защото сте убедени в печалбата, нищо че коефициентът е нисък.

В обобщение, коефициентите се отразяват на стойността – но само в комбинация с други фактори.