Система на Фибоначи залози

Ако някога сте опитвали да използвате прогресивна система за залагания в букмейкърските къщи, вероятно сте открили, че това не е най-вълнуващият и печеливш начин да правите футболни залагания, но някои залагащи упорито твърдят, че могат да правят големи печалби по този начин.

Една от най-популярните прогресивни системи за залагания се нарича “Числата на Фибоначи” и в тази статия ще се опитаме да ви обясним какво представлява тя и дали е толкова печеливша, колкото някои твърдят.

Системата за залагания на Фибоначи най-просто казано се базира на идеята за прехвърляне на следващото ниво при губещ залог и връщане на първо ниво при печеливш залог.

Има две много важни правила, които трябва да се следват:

1. Залог на коефициент по-голям от 2,618
2. Увеличавате на размера на залога както следва от числата на Фибоначи: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 и така нататък.

Най-популярният начин за използване на тази система е да се правят залози на равенства на футболни двубой. Принципът тук идва от теорията, че футболните равенства са най-трудни за прогнозиране от страна на букмейкърите… и по този начин по-лесно могат да бъдат експлоатирани.

Подобно на останалите прогресивни стратегии за залози, идеята на използването на числата на Фибоначи е непрекъснато да се увеличава залога при губещи залози, така че при първата печалба да се компенсират всички досегашни загуби.

Принципът на стратегията за залагания на Фибоначи може да бъде показан чрез използването на един нормален сезон във Висшата лига на Англия. Например, нека да вземем сезон 2011-2012. Този сезон създаде 93 равенства в 380 мача.

Това е равно на 24,5% дял на равенствата. Коефициентът за равенство в мачовете от английската Висша лига винаги е над минимално необходимият коефициент от 2,618. Всъщност, в почти всички случаи големите букмейкъри предлагат над 3,00 коефициент за реми в сблъсъците от елитната английска дивизия.

Този процент на равенствата означава, че статистически една от всеки четири игри е реми. Казано на езика на спортните залагания, един от четири залога ще е печеливш. Това означава, че залогът ще бъде четвъртото число в редицата на Фибоначи – 5.

Прилагаме системата на Фибоначи с общ залог за всеки печеливш мач е 10 лв. (имайте предвид, че това е печелившият залог плюс изгубените преди това залози: 1, 1 и 3).

Ако погледнете към статистиката, средният коефициент за равенство през сезона е бил 4,203. Това се равнява на средна печалба от 21,02 лв. (5 лв. залог умножен по коефициента). Печалбата се изчислява на 11,02, когато се извадят дадените пари за залози.

Въз основа на тези данни, тези 380 игри се равняват на теоретична печалба от 1 786 лв. Не лоша печалба за първоначален залог от 1 лв.

Слабости на стратегията на Фибоначи

Както всяка друга система, и тази си има своите слабости.

Първият проблем е очевиден – броят на мачовете, които се играят през сезона по едно и също време. Това означава, че няма никакъв шанс да вдигате залога си при загубен залог. Няма как да знаете как ще завърши единия мач, за да знаете дали трябва да се качите на следващата стъпка в редицата на Фибоначи или да се върнете на първото ниво.

Друг проблем са дългите серии без нито едно равенство. Например, най-дългата серия в Премиър лийг без равенство е 20 мача, направена от Манчестър Юнайтед през кампанията 2008/2009.

Сами можете да се досетите колко много пари е трябвало да хвърлите, ако сте решили да приложите стратегията на Фибоначи на тези мачове на Манчестър Юнайтед. Все пак, ако някой се е придържал към плана и е имал достатъчно пари да го направи, на 21-ия мач, завършил с реми, щеше да спечели 44 878 лв. или чиста печалба от 16 222 лв. Но това означава, че последният му залог е трябвало да бъде в размер на 10 946 лв. Вие дали бихте дали 10 000 за залог на равенство във футболен мач? Дали ще намерите букмейкър, който да ви приеме такъв залог? Повечето букмейкъри имат лимити на максималните залагания, които са далеч под тази граница.

Как работи системата на Фибоначи

Много известна в цяла Европа, системата на Фибоначи е една от най-широко известните числови последователности в областта на математиката, която може да бъде характеризирана със следната проста формула:

N3 = N1 + N2

Тази формула показва, че след двете стартови номера, всяка следващо число е равно на сумата от предходните две числа.

Например, редицата на Фибоначи започва по следния начин: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 и 21. Ето откъде идват тези числа:

N1 = 1, N2 = 1 и следователно N3 = 2
N1 = 1, N2 = 2 и следователно N3 = 3
N1 = 2, N2 = 3 и следователно N3 = 5
N1 = 3, N2 = 5 и следователно N3 = 8

Става ли системата на Фибоначи за професионални залози

Подобно на числовата редица на Фибоначи сама по себе си, системата за залози е известна като математически подход към спортните залози. Разликата между тази и повечето от останалите прогресивни системи за залози е, че системата на Фибоначи наистина работи много добре при голяма банка и неограничени лимити. Но не такъв е случаят с голяма част от залагащите.

Системата на Фибоначи е силно ранима от непредсказуемостта на резултатите от бъдещи събития и напълно реалната възможност от дълги неуспешни серии. Лимитите, които поставят букмейкърите, могат да попречат дори и на хората с голяма банка да правят големите залози отвъд началните нива в редицата на Фибоначи.

Нашата гледна точка е, че числата на Фибоначи не са дългосрочно печеливша система за поставяне на спортни залози.