Новото в спортните залози

През годините, букмейкърите започнаха да предлагат на своите клиенти все по-добри и по-добри коефициенти. Както на всеки друг пазар, така и на букмейкърския пазар услугите станаха по-добри за крайните потребители благодарение на конкуренцията.

Преди 20 години в България имаше само един букмейкър и той можеше да прави каквото си поиска. Каквото и да направеше, клиентите нямаха друг избор, ако искат да залагат на спортни събития. Това му даваше свобода да поставя неблагоприятни условия на своите клиенти.

Същата е историята и с онлайн букмейкърите. При появата на първите онлайн букмейкъри конкуренцията беше на много ниско ниво, което позволяваше на пионерите в онлайн спортните залози да предлагат много ниски коефициенти в сравнение с тези от наши дни и пак да имат солиден пазарен дял.

В днешни дни обаче букмейкърите са силно натиснати от конкуренцията и това ги кара да предлагат възможно най-добрите условия на потребителите си. Ако не го направят, всичките им играчи ще се изнесат от него и ще потърсят късмета си в друга букмейкърска къща. Това е процес, който трае само няколко минути, така че никой не би се поколебал да го направи, ако условията в неговия букмейкър не го устройват.

Подобрените неща не се ограничават само коефициентите. Клиентите се интересуват от десетки други фактори при определянето на букмейкър, в който да играят, като това принуждава водещите къщи да поддържат най-високо ниво във всяко отношение, за да запазят пазарния си дял.

Цялата тази война за клиенти между букмейкърите може да бъде само от полза за нас като залагащи.

Информацията е по-лесно достъпна

Когато залагащите се опитваха да познаят победителят в някой мач, те бяха принудени да използват единствено вестници, списания, радио и телевизия, за да съберат необходимата им информация, за да направят информиран избор. Разбира се, това не са лоши източници на информация, но рядко по-този начин можеше да се събере най-актуалната информация. Естествено, тези източници на информация не бяха безплатни, по-специално това важи за вестниците и списанията. Всички от по-старите залагащи си спомнят масовата практика да се купуват информационните ежеседмични издания на единствения в България букмейкър, за да получат достъп до неща като класиране и последни мачове, които преди навлизането на интернета нямаше откъде другаде да бъдат намерени.

Сега можете да намерите всякаква информация в интернет пространството и дори можете да гледате репортажи от почти всички футболни срещи.

Разбира се, букмейкърските къщи също имат достъп до същата информация. Но това е начин да се изравни повече системата, което не беше така преди години. Тогава букмейкърите винаги бяха по-напред от играчите, защото винаги получаваха информацията първи и като цяло имаха достъп до много по-широк кръг от информация. Сега силите са почти изравнени и вече е далеч по-възможно да бъдат победени букмейкърите.

По-лесно се поставят залози

Преди 20 години трябваше да отивате до физическия обект на букмейкъра, за да поставите залог.

В днешни дни просто трябва да си отворите браузъра на компютъра, да влезете в любимия си букмейкърски сайт и да заложите. Целият процес трае не повече от 1-2 минути, докато преди години това беше далеч по-трудно поради липсата на интернет букмейкъри. Не всеки имаше физически пункт наблизо, а в зората на залозите в България дори нямаше и пунктове във всеки сравнително голям град, така че за голяма част от хората бе буквално невъзможно да заложат.

В днешни дни, възможностите за залози дори не се ограничават единствено до залози от компютъра. Сега можете да заложите от вашия смартфон без значение къде се намирате, стига, разбира се, да имате обхват на интернета.

Повече възможности за залог

Знаехте ли, че можете да заложите кой ще спечели британския Х фактор? Или пък кой ще е следващият президент на Съединените щати?

Можете да залагате на наистина огромен спектър от игри и ситуации, докато залагащите преди 10-20 години бяха ограничени единствено до това да залагат за победителя в мачовете от големите първенства. Сега можете да залагате дори и на мачове от аматьорските дивизии, в които нивото не е много далеч от нивото на кварталните мачове.

А за възможностите за залози за големите мачове и спортни събития като цяло може да се каже много. За големите футболни срещи по-известните букмейкъри предлагат повече от 100 различни неща, на които може да се залага. Няма как да ги изброим всичките, така че просто отворете един по-голям букмейкър и намерете някой интересен предстоящ мач, за да видите сами на колко много неща можете да заложите.

Тук идва въпросът дали всички тези допълнителни възможности за залагане увеличават или намаляват шансовете за печалба на играчите?

Човек би си помислил, че повечето опции ще носят със себе си допълнителни места, на които букмейкърските къщи е възможно да направят грешки. Макар и те понякога наистина да го правят, при по-голямата част от по-атрактивните възможности за залог комисионната на букмейкъра е по-голяма от тази при масовите опции, така че за играчите става далеч по-трудно да спечелят, ако искат да заложат дали Неймар ще вкара хетрик в предстоящия мач, например.

Другата причина да се замислите дали повечето възможности за залози не са проблем е разделянето на вниманието на играчите. За да бъдете печеливши в спортните залози, трябва да се специализирате в няколко области, така че да имате шанса да видите и научите неща, които букмейкърите не знаят или не признават за важни.

Един от вариантите за справяне с този проблем е да се специализирате в само някои от новите възможности за залог, но бъдете сигурни, че ще можете да победите комисионната на букмейкъра, преди да инвестирате много време и усилия.

Някои неща са си същите

Не всичко се е променило в спортните залози. И преди 20 години, и днес, спортните залози в общия случай представляват битка между букмейкърите и техните клиенти. Това, разбира се, малко се промени с навлизането на борсите за залози, но и там трябва да победиш някого, за да спечелиш, само че в този случай не е букмейкъра, а другите играчи.

Друго нещо, което си е същото и ще продължи да бъде същото, е че букмейкърските къщи продължават да са тези, които правят пари в света на спортните залози. Само малък процент от залагащи излизат на печалба в дългосрочен план, докато всяка букмейкърска къща печели пари от клиентите си, макар и не винаги да излиза на нетна печалба заради другите си разходи.

Да приемаш залози е все още по-печелившо, отколкото да поставяш такива.

Моето мнение

Спортните залози се промениха не малко през последните 20 години, но не толкова, че ако сте залагали за последно преди 20 години днес да не можете да се оправите с начина на работа на букмейкърите. Основните неща продължават да си бъдат същите.

Днес обаче е много по-лесно да поставиш залог и имаш достъп до много повече информация, а подобрението в коефициентите няма как да не е плюс.