Вероятности за победа и загуба

Вероятно всеки, който се е интересувал от историята на онлайн спортните залагания, знае за т.нар. “Компютърна група”, може би най-успешната компютърна група за спортни залагания в историята, чиито успех доведе до арестите на всички членове на групата, включително и известният залагащ Били Уолтърс, след разследване през 1985 г., подозиращо групата за участие в нелегална букмейкърска дейност.

След обвиненията срещу членовете й, Компютърната група се разпадна, а нивото на успех, което те достигнаха, никога след това не бе повторено от никого. Но защо? Ще се опитаме да ви обясним в тази статия. Това е един полезен урок от историята, който всеки занимаващ се със залози трябва да научи.

Как стартира Компютърната група: Майкъл Кент и д-р Айвън Мидлин

През 1972 г., математикът Майкъл Кент започна да се опитва да определя вероятностите за победа и загуба в различни събития с използването на компютър под наем. Отнема му няколко години в непрестанно добавяне на данни в алгоритъма на компютъра и през 1977 г. решава да опита за пръв път да прави залози с него. И след това Кент трябва да се справя с трудната задача да намери хората, които да му помогнат за транзакциите на парите, с които ще залага, което той смята за изключително досадна занимавка.

През 1980 г., стресираният Кент се среща с д-р Айвън Мидлин, хирург-ортопед с връзки и способността да движи парите. Партньорството им е сформирано, от което се дава началото и на Компютърната група. Мидлин бързо успява да разпростре групата в цяла една мрежа. Малко след това вече е създаден работещ бизнес, което става не и без помощта на Били Уолтърс – играч в букмейкърските къщи, пожънал вече сериозен успех и известност – който работи с групата на процент, давайки им още по-голямо влияние.

Как групата израсна през 80-те години и последващото свободно падане

В периода между 1983 и 1985 г., групата натрупва рекордни печалби, като в разгара на дейността си печели по половин милион долара на седмица само и единствено от спортни залози. Кент се фокусира единствено върху техническата страна, често незнаейки какво се случва от бизнес страната, с която се занимава Мидлин. Кент просто дава информацията на Мидлин, който след това започва да поставя залозите.

Въпреки това, след като ФБР арестува членовете на групата (решавайки, погрешно, че тя се занимава с нелегална букмейкърска дейност), информацията, разкрита от разследването, кара всеки от членовете на Компютърната група да се обърне срещу колегите си. В края на краищата, ФБР така и не стига до никаква нелегална букмейкърска дейност, но пък успя напълно ефективно да разбие Компютърната група. Макар и повечето от нейните членове да продължиха да се занимават със спортни залози и след това, те никога не са работели официално заедно.

Как Компютърната група направи милиони

Системата за залози на Компютърната група, предимно прилагана върху колежански футбол и Националната футболна лига (НФЛ), е базирана на използването на статистики, с които да се предположи изхода от двубоите от колежанския футбол. Съобщава се, че групата е правила милиони всеки сезон.

Базираните на статистики спортни залози са се основавали на 3 фундаментални модела: Регресионен анализ, статистически анализ и вероятностен анализ.

Статистическият анализ е базиран на задълбочен анализ на данни за отклонения от общото правило, които да могат да ви дадат конкурентно предимство. Например, използвайки инструменти, които вече са достъпни за всички благодарение на мощта на мрежата, позволяващи на залагащите да намират и изчисляват какво се е случвало в минали мачове при зададени от залагащите сценарий и периоди. Например, един залагащ днес може спокойно да си създаде уникална система, използвайки информация от миналите сезона на НФЛ, която да прогнозира представянето на Ню Енгланд Патриотс при гостуванията на Отбор А, Отбор Б и Отбор В, когато хендикапът е +7. Възможността да се изследват резултатите на отборите при зададени специфични обстоятелства откриват пред играчите възможността да открият статистически аномалии, от които да се възползва и да извлече печалба.

За да откриете аномалиите, трябва внимателно да разгледате статистиките, представянето и играчите. Трябва също така да имате предвид различни значими фактори като контузии, дали отборът е склонен да печели по-често на закрити или открити стадиони, времето (за игрите на открито), какви атмосферни условия предпочита отбора и така нататък. Можете също така да търсите за аномалии, базирани на психологията на отборите и мнението на обществото, което е много популярна стратегия сред професионалистите в залозите, по-известна като контра стратегия за залагане.

Други фактори, които също са били използвани от групата, са били микс от психологически, мотивационни, биологически и ситуационни фактори.

Според данните, събрани по това време от Майкъл Кент, Компютърната група е спечелила почти $5 млн. в сезон 1983-1984 от залози на колежански и, от време на време, НФЛ игри. И все пак Майкъл Кент подозира, че данните му не са пълни.

Кент изобретява статистическия модел. Той е бил на 34 години, когато е създал първата работеща програма за баскетболни и футболни залози. Заедно със своя брат, Майкъл е събирал статистическа информация за всеки отбор в компютъра и е ъпдейтвал програмата.

Може ли да има друга “Компютърна група” отново?

Често може да се чуе или прочете история за някоя група, която е повторила първоначалния успех на Компютърната група. За никоя обаче няма неоспорими доказателства, че наистина успява да побеждава последователно букмейкърите. Най-големият проблем за това да се повтори успеха на групата от 80-те години в днешни дни е начинът на работа на съставителите на коефициенти и букмейкърите в 21 век. По време на работата на Компютърната група е имало много голяма доза на човешка грешка в букмейкърската дейност, която е позволила на Компютърната група да се възползва последователно от липсата на точност.

След публичните арести на Компютърната група, стана ясно, че е възможно с използването на компютърен софтуер да се правят сравнително точни прогнози, казината и букмейкърите започнаха да работят усърдно за подобряване на системите си.

Докато програмни грешки все още могат да доведат до фундаментални грешки (като случая на Боб Вулгарис, който откри дупка в баскетболните залози, която може да използва), дните на големи човешки грешки при съставянето на коефициентите са в миналото. Преди Компютърната група, букмейкърите просто използваха книги. С технологичната експлозия след това, връщането към онези дни няма как да стане.