Стратегия и прогнози за залагане на коне

Букмейкърите се виждат в очите на повечето залагащи като общия враг. Част от привлекателността на спортните залози не са само парите, които могат да бъдат спечелени, но и предизвикателството да се опиташ да победиш букмейкърите. Чувството да си един от малкото, които са успяли да надхитрят букитата, може да бъде също толкова удовлетворяващо, колкото и самото печелене на пари.

Почти толкова приятно като да победиш букмейкърите е да слушаш за други хора, които са направили това. Ето защо историите за любопитни големи печалби са толкова популярни сред залагащите. Много от играчите си мечтаят да постигнат нещо голямо и запомнящо се, но повечето от тях стигат само до етапа с мечтаенето или най-много до планирането. Само няколко избрани са успяли да го направят.

Днес ще ви разкажем за една от най-интересните истории в историята на спортните залози. Една история, планирана от легендарния професионален комарджия Барни Кърли.

Кой е Барни Кърли?

Ирландецът Барни Кърли има колоритна история. Учил е за свещеник, но се разболява от туберкулоза и напуска училището, като след това работи в няколко различни индустрии. Той се е опитал да ръководи една кръчма, за която се смята, че му е загубила много пари, и след това се е насочил към развлекателния бизнес, където имал известен успех в менажирането на поп банда.

Някъде в началото на 70-те години решава да се въвлече в света на залаганията, с особен акцент върху конните надбягвания. В рамките на само няколко години след началото на кариерата си в спортните залози, той успя да направи удар, за който се говори и до днес. Кърли е известен и с други свои големи попадения, не само с това, за което ще ви разкажем днес. Със сигурност е направил и много други победи над букмейкърите, за които няма как да знаем.

За Жълтия Сам

Жълтия Сам е талантлив състезателен кон, притежаван от Кърли. Не е известно дали Кърли е купил коня заради плана си, но скоро след покупката е започнал да полага основите. Той е инструктирал треньора на коня, Лиъм Бренън, да подготвя коня специално за състезанието в Белюстоун в Ирландия.

Състезанието в Белюстоун е било доста незначително и маловажно, в него участвали предимно аматьори. Кърли не е пратил коня си заради престиж и слава; той е чакал да спечели сериозни пари от букмейкърите. Преди състезанието в Белюстоун, Жълтия Сам е участвал в доста други състезания, в които обаче целенасочено Кърли е правил така, че конят му да не се представи добре. Това му гарантирало, че букмейкърите няма да поставят неговия кон сред фаворитите, когато дойде ред на състезанието в Белюстоун.

Залогът

Седмици след задействането на плана, включително и набирането на определен брой хора, които да помогнат за изпълнението му, Кърли вече бил готов за екшън. В деня на състезанието в Белюстоун, стартовият коефициент за Жълтия Сам бил 20.00. Кърли знаел, че конят му е много добре подготвен и има отличен шанс да спечели състезанието, но и също така знаел, че коефициентът ще се срине много бързо, ако започне да залага големи суми на коня си. Поради тази причина и избрал да изпълни стратегията си точно на този хиподрум.

Имало само една телефонна кабина в Белюстоун и това било съществена част от плана на Кърли. В някакъв момент преди старта, съучастник на Кърли направил обаждане от този телефон. Той се преструвал, че говори с умиращата си леля от болницата, заради което получил голяма доза съчувствие и бил оставен да проведе дълъг разговор, без да бъде прекъснат.

Междувременно, десетки хора действали под инструкциите на Кърли и залагали за Жълтия Сам в пунктове на букмейкъра в цяла Ирландия. Нито един от букмейкърите не успял да се свърже със централата си, за да ги информира за направените големи залози при тях и така коефициентът се задържал. Когато накрая Жълтия Сам успешно стигнал до победата, Кърли направил огромна печалба.

Вярва се, че Кърли е направил около 300 000 паунда печалба в този ден. Като се има предвид инфлацията, в днешни пари това щяха да бъдат над 1,7 милиона евро. Нищо в нарушение на правилата не се е случило, затова и букмейкърите нямали друг избор, освен да изплатят наградите в пълен размер. Ирландските букмейкъри промениха правилата си в резултат на този случай и подобриха системата си за комуникация, която ги провали в този ден.

Жълтия Сам направи Барни Кърли много добре познат в хазартните среди на Великобритания и цяла Европа. Неговата история става една от топ новините за годината в Обединеното кралство и продължава да бъде споменавана като една от най-невероятните истории в света на спортните залози и до днес.

Той инвестира част от печалбата си в други коне, което му даде възможност да ги обучава за нови интересни залози през следващите години. Името на Кърли влезе отново в новините през 2014 г., когато победите на четири свързвани с него коня доведоха до загуби за букмейкърите в размер на около 2 милиона паунда.