Системи и прогнози

Сигурен съм, че сте ги видяли онлайн – някъде по форумите или в социалните мрежи – тези реклами на “най-добрите” прогнози и системи, които често обещават да печелите в 90% от прогнозите си, ако им се доверите.

Неприятното в случая с пазара на спортните прогнози и системи е, че пазарът е пренаситен със самопровъзгласили се специалисти в спортните залагания, които ще ви омайват, че имат най-новата система за спортни залагания, която създава най-добрата познаваемост. За съжаление, истината е, че бизнес правилото 80/20 важи за тях в пълна сила.

Реалността е, че 80% от системите за спортни залагания на пазара не работят. Аз дори бих казал, че числото всъщност е около 90% и че факторите, които играят роля в техните системи и методи за правене на прогнози на спортни събития, са същите, заради които като цяло по-голямата част от залагащите в онлайн букмейкърите губят.

Общото мислене на любителите на спортните залози, когато чуят, че някой си продава услугите, е “Защо някой би си продавал своите печеливши системи и прогнози, щом може самият той да залага на тях?” Това е валиден аргумент за повечето системи за залагания, които изникват на пазара.

Но тогава идват и тези останалите 20% или 10% на системи за спортни залагания, които наистина работят при определени условия. И когато се използват спрямо препоръките на създателя им, това прави разликата между обикновения залагащ на спортни събития и истинския инвеститор в спортните залози.

Точно както е и в инвестирането в акции на стоковата борса, ситуацията все още остава под определението “хазарт”, ако изгодната информация не е получена преди движението на пазарите. И дори да получите вътрешната информация преди останалата маса от залагащи, ситуацията все още може да е подложена на сериозен риск, ако не се прилага разумна стратегия за управление на банката.

Но да се върнем към инвестирането в спортни залози. В рамките на тези 10% от качествени експерти в спортните прогнози (и не казвам печеливши или губещи) влизат следните две групи хора:

а) хора, които използват собствени методи и модели за правене на прогнози, на базата на които правят своите решения в спортните залагания и своите прогнози
б) хора, които се осланят на “уважаваните” имена на пазара за своите спортни прогнози и съвети за разпределение на банката. Работи ли този метод през цялото време? Не, разбира се. Но тези хора разбират статистиката и стратегията, която е необходима, за да се направи от спортните залози една печеливша инвестиция.

Проблемът с “а” e, че докато много от залагащите на спортни събития имат свой собствен подход към правенето на прогнози, по-голямата част от тях не прилагат подходяща стратегия и/или имат лошо управление на банката. Те хвърлят своите пари на някой фаворит на базата на съвет или поради някаква друга случайна причина. Ето защо по-голямата част от тях губят.

Проблемът с хората от категория “б” е връзката между любовта и омразата. Тези залагащи, които купуват мнението на уважаваните специалисти в спортните залагания, лесно се превъзнасят от техните победи и също толкова лесно губят ума си при загубите. Тези, които прилагат система за толериране на риска към управлението на банката си и факторинг в отношението риск/печалба, ще излязат с едни гърди напред спрямо останалите в света на спортните залози. Точно както е и положението при инвеститорите на капиталовите пазари.

Сега да се върнем към платените прогнози и системи. 10-те процента на услуги за спортни прогнози на пазара, на които може да се вярва, попадат в три сегмента, които имат връзка с вида на спортните залагащи, които са привлечени от тези услуги.

Спортни комарджии

В десетте процента на уважаваните услуги за спортни прогнози и системи попадат и специалистите със свои собствени системи за залагания, които продават на своите клиенти. Те са си спечелили прилично реноме и привличат група от залагащи, която аз наричам спортни комарджии.

Тези спортни комарджии купуват една или няколко прогнози на месец. Те печелят в част от времето и губят в другата част, но очевидната разлика с аматьорите е, че те разбират основните стратегии за залози на спортни събития и успяват да намират надеждните продавачи на спортни прогнози и системи.

Тези спортни комарджии в общия случай следят един или два големи спорта, правят анализ на всяка получена прогноза и си задават въпроса как и защо експерта е избрал именно тази прогноза, а след това поставят своя залог в предпочитана от тях букмейкърска къща. Спортните комарджии го правят за забавление и в някои случаи мислят за себе си като за професионални спортни залагащи… макар и мнението им да е малко пресилено. Грешно ли е това? Не. Не и докато очакванията на спортните комарджии са реалистични и разбират спортните залози и играта на пазара на прогнозите.

Спортни инвеститори

Спортните инвеститори гледат на спортните залози по съвсем различен начин спрямо останалите хора, които залагат. те гледат на спорта като на инвестиция, а не като на хазарт. Те не гледат на техните трудно изкарани пари, които са заложили на някой мач, просто като на средство за увеличаване на тръпката от гледането на предстоящия мач. Ок, залозите наистина правят мачовете по-интересни за гледане, но спортните инвеститори се стараят да правят умни и обосновани решения, да разбират пазарите и колебанията в тях, както и да не свързват по никакъв начин емоциите си с тяхната стратегия и процеса по вземане на решения в залозите.

По-голямата част от интереса на спортните инвеститори в процеса на залозите е насочен към стратегията, управлението на парите и намирането на правилните услуги. Тяхната цел е единствено изкарването на повече пари и те са уверени в дългосрочните резултати. Те не правят дълги паузи в залозите си, които да ги отклонят от курса на стратегията им. Разбира се, няма нищо лошо да си дадеш почивка за няколко дни и да преосмислиш стратегията си, тъй като пазарът е все още непредсказуем.

Спортните инвеститори разбират силните и слабите страни на различните стратегии за залагания на пазара, те виждат възможностите в коефициентите на букмейкърските къщи и разчитат на платените услуги на прогнози и системи като източник на информация за своите залози. Точно това правят много хора в капиталовото инвестиране.

Ползата от качествени спортни прогнози и системи, стига те да са с достатъчно добра репутация, която да се базира на добри доказуеми резултати в миналото, се крие в това, че си спестявате време, купувайки тяхното, за проучване и анализиране.

Времето е пари и времето на специалистите в спортните прогнози в пресяване на исторически данни, моделиране на системите за залози, проучване на резултати, контузии, новини, промяна на коефициенти и т.н. има своята цена. Всеки сам си избира дали да върши тази работа сам или да я купи като услуга.

Точно както инвеститорите на капиталовите пазари разчитат силно на информация от трети страни за извършване на инвестиционен анализ, проучване на пазарните условия и вземат своите разумни решения въз основа на тези данни, така процедират и спортните инвеститори с платените прогнози и системи.

Добрата услуга в спортните залози ще ви предостави силна прозрачност на методите им на работа и ще образова своите клиенти предварително, че не може да се печели от всяка прогноза.

В този момент трябва да се запитате от кой вид сте вие. Дали сте спортен комарджия, който обича тръпката от гледането на мачовете през уикенда и си купува платени прогнози от експерти в областта, или сте спортен комарджия, който разчита повече на прозрачността на системите на залагания, стратегиите и резултатите от минали периоди?