Проблеми и възможности на залозите

Бъдещи залози – залог за това дали един отбор ще спечели първенство или събитие, като обикновено това се разбира след доста време в бъдещето, затова и самите залози се наричат „бъдещи“. Бъдещите залози са нещо, което букмейкърите изключително много обичат да предлагат в програмата си и да приемат залози на тях. Има една доста проста причина за този факт – това са най-ужасните залози, така че букитата правят много пари от тях. Те са изложени на известен риск, в случай че някой аутсайдер направи изненадата при голям коефициент, но това не се случва често. През по-голямата част от времето, те събират една голяма сума пари, могат да я използват в продължение на месеци преди да стане ясен крайния изход от първенството или събитието и след това изплащат в печалби доста по-малка сума от тази, която са събрали в залози. Наистина трудно може да се намери по-благоприятен вид залог от гледна точка на букитата.

В повечето случаи, умните залагащи стоят настрана от бъдещите залози, наричани още „фючърси“, и ги оставят за аматьорите и за феновете, които искат да заложат някой и друг лев на това любимия им отбор да спечели титлата. Ето един поглед към четири причини, поради които може би ще помислите за залагания на фючърси, както и три неща, които задължително трябва да знаете, преди да го направите:

Кога бихте искали да залагате на бъдещи залози

Когато имате силно чувство за някой аутсайдер – класически пример за това е отбора на Лестър във Висшата лига на Англия през сезон 2015/16. Лестър преди началото на сезона бяха определяни като един от основните фаворити за изпадане, но в крайна сметка се оказаха от другата страна на таблицата. Коефициентът за титла на Лестър в началото на кампанията беше 5000.00 в повечето букмейкъри и по средата на сезона медиите гръмнаха с новините за заложилите за отбора в началото на сезона, които сега чакат да спечелят десетки хиляди със залог от няколко лева. Към този момент сезонът още не е свършил, но Лестър е лидер в класирането и коефициентът за това титлата да отиде при тях в момента е под 2.00 и има много хора, които са заложили за Лисиците в началото на кампанията и вече затвориха залога си при предложен коефициент от букмейкърите между 1000.00 и 2000.00, което пак си е повече от отлична ставка. Отборите с голям коефициент в бъдещите залози обикновено неслучайно се определят от букитата като такива огромни аутсайдери, но ако имате силно чувство, че даден отбор е подценен от тях, и ако можете да оправдаете чувството си с обоснована логика, тогава фючърсите могат да бъдат страхотен начин за спечелване на сериозни пари.

За да изпреварите потенциален голям ход – Ако вярвате или сте прочели от някакъв достоверен източник, че някакъв голям футболист ще се присъедини към нов отбор през лятото, още тогава можете да заложите за този отбор, защото коефициентът ще бъде много по-нисък, ако трансферът наистина се осъществи. Може би бихте се съгласили, че ако Роналдо отиде в Берое, то Берое моментално ще стане фаворит за титлата.

За начална скорост на сезона – Много професионалисти в спортните залагания са разказвали, че проучват коефициентите на бъдещите залози като начин да започнат подготовката си за предстоящия сезон. Коефициентите им дават базисна индикация за това, което съставителите на коефициентите мислят за предстоящия сезон и по този начин могат да сравнят къде собствените им изследвания и мнения се припокриват с тези на букмейкърите и къде се различават значително. Областите, в които те се различават, трябва да бъдат анализирани повече, но не е изключено мнението на залагащия да е по-правдоподобно от това на букмейкърите и по този начин залагащият да може да извлече добра стойност.

За забавление – Няма нищо грешно в това да заложите няколко лева, за да направите още отсега сезона си интересен, или да подкрепите любимия си отбор. Ако правите това със значителна част от банката си, тогава лесно можете да бъдете наречени идиоти, но ако сумите са малки, тогава забавлението е добра причина за фючърс залог.

Неща, които да запомните, преди да правите бъдещи залози

Рискът е огромен и е почти невъзможно да бъде пресметнат – Когато правите бъдещи залози, има много фактори, които няма как да знаете със сигурност и те са напълно непредвидими за вас – кои ще бъдат новите играчи в отборите и кои ще напуснат по време на сезона или в оставащото време до началото му, как ще се впишат те, как ще работят новите треньори, как ще се представя всеки един от отборите, кой кога ще се контузи, и още, и още и още. Всеки нещо, което носи със себе си несигурност, увеличава риска на залога. Поради сложността на оценката на риска е невероятно лесно да надцените предимството си във фючърс залозите.

Парите са вързани за дълго време – Когато правите бъдещи залози, вие оставяте парите си в букмейкъра чак докато не бъде решен залога – често това става след месеци. Ако тези пари бяха в сметката ви, щяхте да можете да залагате с тях много пъти и, ако предположим, че сте печеливши играчи, можехте да ги умножите няколко пъти през този период. Тъй като парите са вързани в букмейкъра, те са през цялото време изложени на риск, но не носят никаква печалба през този период. При правенето на бъдещи залози, трябва да обмислите не само възвращаемостта на залога, но и също така потенциалната възвращаемост от залозите, които щяхте да направите с тези пари, ако не бяха инвестирани в бъдещи залози. Този разход на пропуснатите ползи означава, че трябва да имате още по-висока очаквана възвращаемост на инвестицията (ROI), за да си струват фючърс залозите.

Намерете най-добрия коефициент – Коефициентите на пазара на бъдещите залози много често не са толкова близко, колкото за отделните мачове и други популярни краткосрочни събития. Не че за отделните мачове не е добра идея да проверите в кой букмейкър ще намерите най-добрия коефициент, но е много лесно да се намерят коефициенти за фючърс залози, които да се различават драстично в различните букмейкъри. Ако вече сте се самоубедили, че искате да направите бъдещ залог на нещо, най-добре е да намерите офертата, която предлага най-добрата налична възвращаемост.